Въвеждане на "червена зона“ и разширяването на синята в София и в неделя е скандален популизъм. Това ще доведе до поскъпване на стикерите и намаляване на броя на колите, които имат право да паркират по местоживеене. С тази позиция излиза зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера във връзка с поредните "спасителни“ идеи на Борис Бонев и "Спаси София“ по отношение на платеното паркиране и престоя на автомобили в централната градска част на Столицата.

Ето какво пише още Контрера в своята позиция:

На нарочен брифинг в Столичен общински съвет ППДБ-Спаси София гръмко обявиха "реформи“ в системата за паркиране в София, без грам анализи.

Предлагат се претоплени стари идеи, които са до втръсване предъвквани в Столична община назад в годините. Най-екзотичната идея за "червена зона“ отново се слага на масата от Спаси София. Практически "Червената зона“ е вариант на нискоемисионната-зона, но с по-рестриктивен режим. Колкото проработи нискоемисионната зона (за спиране на автомобили първа и втора еврогрупа), толкова ще проработи и "Червената зона“, припомня общинарят.

ВМРО напомня защо "Спаси София“ вдигат темата точно сега:

Защото Спаси София и техните придушевни ППДБ влязоха във война с голяма част от живущите в центъра и предлагат "Червена“ зона като вид "морков“, тъй като част от живущите в центъра подкрепят подобна мярка. "Червената зона“ е насочена срещу живущите в кварталите извън централната градска част с цел да ограничи навлизането им в центъра.

При липсващи все още рингови булеварди и съответните  бързи връзки на градския транспорт от всички посоки с центъра – това е преждевременно, да не кажем откровена глупост, категоричен е по темата Контрера.

Платено паркиране и в неделя

Целта е проста – да се ограничи през цената на паркирането влизането в централната част на автомобили в почивния ден. Самата мярка е спорно дали е целесъобразна точно в неделя, защото накрая ще се окаже, че разходите ще надвишат приходите.

И причината е ясна – заплащането на служителите в почивни дни е по-високо, съгласно Кодекса на труда. Освен това – който работи в неделя в следващия ден със сигурност трябва да почива. Това означава назначаване на още и още персонал, нови разходи. Без детайлен финансово-икономически анализ тази мярка е доста спорна, защото ще се окаже, че от финансова гледна точка е грешка, а и няма никаква гаранция, че ще се осигурят свободни парко места, дава още експертиза по темата зам.-председателят на ВМРО Карлос Контрера.

Ако тези две мерки бъдат въведени, това за мен означава, че се върви и към увеличение на цената на стикерите за живущите, както и вероятно към намаляване на допустимите автомобили на домакинство от два на един. Това сега не се казва, но логиката на ППДБ-Спаси София води в тази посока, категоричен е той.

Въвеждането на тези мерки без големи паркинги по протежението на вътрешния градски ринг е невъзможно. Ако в централната градска част не бъдат изградени подземни паркинги, паркоместата така или иначе няма да стигат, дори да се въведе "червена зона“, да се увеличи цената или зоните за платено паркиране да работят седем дни в седмицата. Например вариант за голям подземен паркинг има под "Княжеската градина“, но високата цена на един подобен проект винаги е играла ролята на спирачка. Екзотична е идеята да се унищожи подлеза на "Спортната палата“, за да се изгради там паркинг, защото подлезът е твърде малък, а осигуряването на рампите за влизане и излизане предполага цялостна реконструкция поне на ул. Гурко и бул. Васил Левски, а такъв проект няма.

Въобще "идеите“ на спасителите са като приказки под шипковия храст. Тези идеи се хвърлят сега и по този начин, за да се отмести общественото внимание от безобразията на Столична община по безумията, които се мъчат да направят по бул. "Патриарх Евтимий“ – две велоалеи и бус-лента, отпадане на над 100 паркоместа, стесняване на лентите за движение от три на две и т.н., обобщава още зам.-председателят на Транспортната комисия в СОС.

Промяната няма никакъв план за действие по темата с паркирането, нямат систематично подредени предложения, базирани на данни, анализи. Имат едни хаотични предложения, които се хвърлят в общественото пространство по конюнктурни съображения. За този мандат Промяната няма да завърши нито един от ключовите проекти за подобряване на движението в централната градска част – нито реконструкцията на тунела под НДК, нито реконструкцията на бул. "Скобелев“, нито реконструкцията на бул. "Христо Ботев“ (за който дори няма проект). В централната градска част няма да бъде изграден за този мандат нито един подземен паркинг, защото общината няма откъде да извади десетките, ако не и стотици милиони левове за подземното строителство.

ППДБ и "Спаси София“ са извадили в момента торбата с лъжите и създават димна завеса, че много работят и имат идея какво да правят. Е, нямат. И между другото – въпреки обещанията, че фокусът ще е върху кварталите, пак се захванаха да се занимават с центъра, обръща внимание още Контрера.