Все по-тежък става проблемът с паркирането в големите градове, показват данните на дружествата, които се занимават с тази дейност. В част от синята зона на София вече продадените абонаменти на живущи или фирми са повече от наличните места. Във Варна недостигът е от над 5000 места. В Пловдив и Бургас обмислят сериозни промени в начина, по който ще бъде разрешено паркирането. Най-засегнати от недостига на паркоместа са хората, които живеят в платените зони в големите градове.

В България има регистрирани над 3 милиона леки автомобила. Над 1 милион от тях са на територията на София, предава БНТ. Най-тежка остава ситуацията с паркирането в синя зона.

"В някои от подзоните наистина броят на паркоместата е по-малък от броя на живущите, отколкото броя на живущите които използват тази услуга. но все пак някои от тях отиват на работа с автомобилите си, така че колкото и да е трудно намират място", казват за медията от Центъра за градска мобилност.

От Центъра за градска мобилност обмислят да увеличат времето на зоните, защото най-много оплаквания от липса на места се получават за часовете след 8 вечерта.

"През последните три месеца много засилихме контрола в събота и неделя, спрямо автомобилите паркирани в нарушение на закона за движение по пътищата".

От първи март са увеличени инспекторите, които извършват този контрол. Продължават и сериозните злоупотреби с инвалидните места, които имат право да се ползват от коли, които превозват хора със специални карти.

"Голяма част на ползвателите на тези карти ги предоставят на трети лица на свои роднини и познати и така нататък".

Най-много пари в момента Центърът за градска мобилност печели от т.нар. служебни абонаменти - над 7,8 млн. лева. За сравнение от синя и зелена зона са влезли над 3,8 млн. лева, а от абонаменти на живущи - 1,64 млн. лева. В момента в София на един административен адрес може да има до 5 паркоместа.

"Имаме и служебни абонаменти, които отказваме, тъй като все пак трябва да се съобразим с близостта на някои други служебни абонаменти. С броя на живущите в района".

От "Общински паркинги" и синя зона във Варна отказаха да застанат пред камерата ни, но изпратиха данни. От тях е видно, че за последните 12 месеца са издали над 15 хиляди разрешения за платено паркиране на живущи и над 400 на фирми. В същото време броя на местата е 10 000.

Не по-различна е ситуацията в Пловдив.

"Има такива сигнали, че наистина синята зона е доста натоварена, особено в централна градска част. В такъв случай ако къщата е в обхвата на две улици или на тази улица няма синя зона, правим и компромисни варианти", посочи Нъшан Деркалестаниян, изп. директор на ОП "Паркиране и репатриране Пловдив".

В Пловдив вместо определени зони има определени улици за паркиране.

"Моята визия е да последваме примера на Столична община относно обхвата - да не бъде по улици, а на зони", каза Деркалестаниян.

Сред градовете със сериозни проблеми при паркирането е Бургас. Там обмислят нова за страната идея - въвеждане на червена зона с по-скъп абонамент в самия център на града. Все още обаче мненията са противоположни и зоната не е въведена.

"Пет лева трябва да бъде, защото няма достатъчно места за паркиране. Аз живея в центъра и е много трудно да се паркира в центъра, да не кажа почти невъзможно".

"Не е нужно да ходиш в центъра с колата и да не минеш сто метра пеш".

Освен удължаване на часовете за платено паркиране, в големите градове се обмисля и въвеждане на такси за преминаване през центъра с цел да се ограничи навлизането на повече коли.