Недостигът на паркоместа в София е сериозен проблем, който засяга, както жителите на града, така и гостите му. Всеки ден в различния райони на София премахват излезли от употреба моторни превозни средства. Въпреки това все още в столицата можем да видим паркирани коли на тротоарите.

"Бул. "Черни връх", кв. "Драгалевци". Чисто новите тротоари се превръщат отново в паркинг, а пешеходците се налага да вървят по булеварда, където движението е изключително натоварено, минават много автобуси и камиони и е опасно. Би било чудесно, ако се сложат антипаркинг колчета, както уж беше обещал старият районен кмет или поне се прави редовно вдигане на неправилно паркиралите...Снимките са само малък пример", написа жена в групата "Безумията в София", видя Sofia24.bg. Тя публикува и няколко снимки.

Припомняме, че на 20 декември 2023 година, кметът на София Васил Терзиев заяви: "Тротоарите са за хората, а улиците за автомобилите. Безразборното паркиране, освен че загрозява града ни, пречи и на придвижването на пешеходците. Знам, че е неприятно "да ти вдигнат колата", но всеки един от нас е и пешеходец. Сигурен съм, че разбирате защо е важно да спазваме правила. Независимо дали се разхождаме из града или бързаме с колата за някъде, дали сме с тротинетка или колело, нека всички да спазваме правилата. Така градът ни има шанс да стане по-чист, по-подреден и по-безопасен. Нещо, което искаме всички, нали?".