В една от залите на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил беше открита изложбата "Кюстендилски художници от еврейски произход“, предаде репортер на "Фокус“. Тя е част от програмата, чрез която се отбелязва 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Мориц Бенционов е роден на 17 март 1898 година в град Кюстендил в дома на тенекеджия. Несигурността и лишенията са негови спътници през целия му живот – до 30 март 1941 година, когато "жълтата гостенка“ прекъсва жизнения му и творчески път. Умира едва навършил 43 години.  През 1919 г. и 1920 г. в Кюстендил се организират първите общи художествени изложби. В тях участват млади и талантливи художници – студенти и гимназисти, които по-късно ще формират гръбнака на националното изкуство. Личността на Майстора става своеобразен притегателен център, около когото се сплотява начинаещата творческа група.

Известно е, че именно големият художник е първият, забелязал и насърчил дарбата на младия Мордо. Препоръчал му да постъпи в Художествената академия в София. Мориц Бенционов учи живопис при проф. Цено Тодоров. Завършва с отличие през 1927 г. Тих, скромен, с разклатено здраве, той създава произведения, които се нареждат сред големите постижения на българското изобразително изкуство от 30-те и 40-те години на ХХ в. Преобладаващ жанр в творчество му е пейзажът, вдъхновен от естествения допир с природата – конкретни, реално съществуващи гледки от Кюстендилския край. Критиката ще го нарече "романтичен пейзажист на кюстендилската долина“.

Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“, която притежава най-голямата и най-пълна колекция от негови произведения - общо 72 творби, прави всичко по силите си, за да извади името му от забравата – урежда две посмъртни негови изложби през 1973 г. и 1988 г. През 2008 г., по повод 110-годишнината от рождението на Бенционов, директорът на Галерията – Илона Захариева, успява да организира голяма възпоменателна изложба на художника, съвместно с регионалната организация на евреите "Шалом“ – Кюстендил.

Арон Алкалай е роден на 13 декември 1924 година  в град Кюстендил. През 20-те години на ХХ в. многолюдното семейство се преселва в Дупница. Арон постъпва в Художествената академия през есента на 1944 г. Учи стенопис при проф. Кирил Цонев. Емигрира в Израел в годината на завършване на Художествената академия – 1948 година. Преподава живопис в Института за изкуство – Бат Ям, в училището за изкуство – Рамат Ган и в държавния институт за учители по рисуване. Специализира стенопис.

Венцеслав ИЛЧЕВ