За първите четири месеца на 2024 г. Дирекция "Инспекция по труда" със седалище Пазарджик (ДИТ Пазарджик) извърши 660 бр. проверки за спазване на трудовото законодателство. Проверени са 645 бр. предприятия със зает персонал от 28 117 работници и служители. Констатираните нарушения са 3377 бр. От тях 1917 бр. се отнасят до осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд. По осъществяването на трудовите правоотношения са констатирани 1456 бр. нарушения, от които по възникването им са установени 208 бр. По заплащането на труда са констатирани 346 бр. нарушения. За цитирания период са установени 90 лица, работещи без трудови договори.

За първите четири месеца на 2024 г. са съставени 247 бр. актове за установяване на административни нарушения.

Благодарение на инспекторите по труда за посочения период са изплатени 99 412 лв. забавени възнаграждения, включително и суми за предишни периоди.

През месец март 2024 г. в областния град се състоя и регионалният форум за превенция на трудовия травматизъм. Той се проведе в рамките на националната кампания "Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква", която Главната инспекция по труда организира с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Във форума се включиха над 90 представители на работодателите, на национално представителните синдикални организации, национално представителните работодателски организации и на местната власт в областта. Целта бе на областно ниво заедно с представителите на социалните партньори и работодателите да се обсъдят проблемите, свързани с трудовия травматизъм и да се повиши информираността за спазването на правилата за безопасност от страна на работодателите и работниците. 

През периода инспекторите по труда от ДИТ Пазарджик се включиха и в стартиралата през тази година информационна кампания в средните училища за повишаване информираността на младежите за техните трудови права и задължения, когато започват работа. Във фокуса на кампанията попадат учащите, защото те са бъдещи участници на пазара на труда, а културата на превенция се възпитава още в процеса на училищния етап на обучение. За целта бяха проведени информационни събития с младежите от Професионалната гимназия по селско стопанство "Царица Йоанна" и Професионалната гимназия по строителство и архитектура в град Пазарджик.

За четирите месеца на 2024 г. Инспекцията по труда в град Пазарджик е предоставила 83 бр. разрешения за започване на работа на непълнолетни лица. За същия период на миналата година броят на предоставените разрешения е бил 41 бр.

Във връзка с наближаващата ваканция на учениците оттам напомнят, че непълнолетните лица работят при облекчени условия на труд. Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд. За лицата, ненавършили 16 г., нощен е трудът, положен от 20:00 ч. до 6:00 ч. сутринта.

Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление. При установяване на такова нарушение контролните органи уведомяват Прокуратурата за стартиране на наказателно производство.

От началото на годината ДИТ Пазарджик е предоставила 20 148 бр. образци на еднодневни трудови договори. При тези договори работниците не губят право на социално подпомагане, не се спират и обезщетенията им за безработица. Така те получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения.

Еднодневните трудови договори са възможност за регистрираните земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура. Те се предоставят на работниците в началото на работния ден, за който са, и не се регистрират в НАП. Земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки.

В сайта на ИА "Главна инспекция по труда“, в рубриката "За работодатели и работещи", подрубрика "Трудови договори по чл. 114а от КТ", може да бъде намерена повече информация за еднодневните договори и предоставянето на образци, както и Ръководство за работа със системата https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/list/401

Инспекцията по труда обръща внимание на работещите, че при нарушаване на трудовите им права те трябва да подават сигнали своевременно, докато още са на работните си места, и да съдействат на контролните органи, което е гаранция за по-ефективно прилагане на закона. Сигнали могат да се подават на място във всяка регионална дирекция, по пощата, с куриер, през специалната форма за подаване на сигнали на сайта на Агенцията, чрез  Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление https://edelivery.egov.bg/. Повече информация е публикувана в секцията "Административно обслужване", рубрика "Център за административно обслужване".