Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б.В. (на 49 години) по дело за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 1, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и по чл. 339, ал. 1, пр. 3 от НК – опит за умишлено убийство на повече от едно лице, по начин, опасен за живота на мнозина, и за незаконно държане на огнестрелно оръжие.

Обвиняемият Б.В. имал спорадични отношения с А.С. Жената неколкократно отивала да живее при него в Разлог за по 3-4 месеца, след което се прибирала в Благоевград.

След последното ѝ тръгване извършителят търсел всякакви възможности да я види отново.

На 13.11.2023 г. Б.В. пристигнал в Благоевград. В района на детските площадки в ж.к. "Еленово“ видял А.С. с децата ѝ и техния баща Т.М., които седели на пейката и разговаряли.

Това го ядосало и той тръгнал право към тях. Приближавайки ги, извадил от джоба си пистолет м. "Walter PP" и го насочил срещу двамата. Натиснал спусъка, но не успял да произведе изстрел, поради поставен предпазител на оръжието.

Изплашени от случващото се, А.С. и Т.М. побягнали. В следващия момент обвиняемият махнал предпазителя на пистолета, прицелил се и стрелял в тичащата жена. Уцелил я в областта на гръдния кош и продължил да я преследва.

Пострадалата се присвила, продължила да тича, но вследствие на загуба на сили паднала в близост до жилищен блок.

По време на случващото се наоколо играели деца, минавала жена с куче.

Работещ наблизо служител на общинско предприятие чул викове и се насочил към местопроизшествието. Видял пострадалата А.С. и се обадил на телефон за спешни случаи 112.

Междувременно Б.В. произвел изстрел и срещу Т.М., но не го уцелил. Опитал да стреля отново, но установил, че пълнителят на пистолета е изпаднал. Непосредствено след това спокойно се отдалечил от местопроизшествието.

Стигнал до ЖП спирка в квартал "Струмско“ с намерение да отпътува с влак, но бил установен от полицейските служители и задържан.

От заключението на извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалата А.С. получила огнестрелно нараняване на жизненоважен орган и при неоказване на своевременна и висококвалифицирана медицинска помощ неминуемо би настъпил смъртен резултат.

В хода на разследването по делото е установено, че обвиняемият Б.В. няма надлежно разрешение за притежаване, съхранение и носене на огнестрелни оръжия и боеприпаси, а огнестрелното оръжие "Walther“, модел "РР“, кал. 7,65 мм не се води на отчет и контрол.

Предстои делото да продължи в съда.