Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков беше на посещение в Югозападния университет "Неофит Рилски“, където се проведе церемония по присъждане на почетното звание "Доктор хонорис кауза“ на проф. д-р Петър Балкански за принос в преподавателската и научноизследователската дейност, както и за създаването на между университетската магистърска програма "Образователен мениджмънт“, предаде репортер на "Фокус“.

Пред журналисти министър Цоков коментира какво се случва с проверката в Югозападния университет "Неофит Рилски“, която е поръчана от Прокуратурата.

"Преди около десетина дни колегите приключиха проверката. Още няма резултат и анализ от тяхната работа. Тъй като в момента проверката е поръчана от прокуратурата, то ние ще предадем всички материали събрани в Прокуратурата. Това не е проверка, която е инспирирана от МОН. Трябва също така да ви уверя, че ръководството на ЮЗУ "Неофит Рилски“ е оказало пълно съдействие на колегите, както обеща и ректора, както и новото ръководство на университета оказа пълно съдействие при изясняване на обстоятелствата и отстраняване на нередностите от проверката, която бе проведена преди няколко месеца“, каза още той.

Министър Цоков добави, че първият доклад, след първата проверка, направена в университета по сигнал на бившия преподавател Стефан Дечев, не е бил прибързан.

"Той беше на база определена проверка, която беше извършена. И тогава, и сега ще кажа, че имаше нарушения, които се отстраняват и дори дадохме още един месец на новото ръководство на университета, да ги отстрани. Така, че аз смятам, че тези нарушения не са свързани с някакви груби нарушения или неспазване на законодателството. Това са пропуски в документацията, даже беше препоръчано да се изготвят нови модели на главни книги, които да съответстват на нормативната база“, коментира министър Цоков.

От думите му стана ясно, че са били открити пропуски и нарушения, свързани с документацията.

"Не може да се правят изводи за груби нарушения в работата на университета. Тези внушения, че нашата проверка е довела до въздействие върху реномето на университета, не мисля, че са основателни“, допълни той.

Служебният министър Цоков добави, че при такива сигнали от МОН са длъжни да направят проверка, защото иначе в противен случай ще бъдат обвинени, че не отговарят на съответните сигнали.

"Всичко, което е в нашите правомощия е свършено, имахме неколкократни срещи с ректора. Мисля, че изяснихме всички неща, които трябва да се до оправят и сега ще предадем на прокуратурата това, което е установила новата проверка като обстоятелства“, уточни той.

Министър Цоков каза още, че много пъти е идвал в ЮЗУ "Неофит Рилски“ на акредитации, особено в областта на педагогическите науки. Освен това е работил във висшето учебно заведение и в между университетската магистърска програма на проф. Балкански.

"Моята професионална дейност също е свързана с университета, така че мога да кажа само добри думи за него“, коментира той в заключение.