Симитли ще бъде домакин на Кулинарен празник "Симитли среща Логодаж", който ще се проведе на 15 юни 2024 г., събота, от 12.00 ч. на градския площад "Септември“.

Празникът ще срещне две близки, много вкусни, но и различни традиционни кухни - тази на населените места от община Симитли и на близкото село Логодаж, община Благоевград.

Гостите на празника ще могат да опитат от вкусната местна и традиционна храна, която симитлийските и логодажки кулинарни майстори ще готвят на Централния площад на Симитли, градът който е сгушен в полите на три български планини - Рила, Пирин и Влахина.

Подготвена е и музикална програма с фолклорни изпълнения на местни изпълнители, които ще ни покажат богатството на народното творчество в региона.

Симитли е известен със своите фолклорни и кулинарни празници и фестивали - там през годината може да посетите Фестивал "Хляб, вино и песен", Фестивалът на производителите: "Да вкусиш Симитли", Фестивал "Симитлия - Древната земя на кукерите", Фестивал "Детски усмивки" и много събори и местни празници.

Благоевградското село Логодаж е известно със своя Фестивал на лютеницата, местна зимнина, която кара всеки да си поиска още една намазана филия, с Логодажкото вино и с неуморния кулинарен и фолклорен екип на Народно читалище "Иван Чаушки - 1934"- село Логодаж.

Кулинарния празник "Симитли среща Логодаж" се организира от Кулинарните фестивали на България, с любезната подкрепа на Община Симитли.