Служител от пловдивски съд се оплака, че няма достъп до паркинга пред централния вход на Съдебната палата. Проблемът е описан в сигнал до медията ни:

"Председателят на Окръжен съд - Пловдив забрани на съдии от Районния съд и на съдебни служители да минават с автомобилите си през ул. "Йоаким Груев" и всяка вечер зад сградата на съда става задръстване, а изтеглянето на автомобилите се бави повече от 30-40 минути.

Повече от три години всички съдии и служители свободно преминаваха с автомобилите си през ул. "Йоаким Груев", която е публична общинска собственост и се включваха в движението по бул. "Шести септември". От началото на октомври 2022 г. до сградата, в тясната част, до ул. "Хан Кубрат" е поставена бетонна саксия, която пречи на преминаването на автомобили между двата паркинга.

Тази саксия е поставена в нарушение на Наредба на Общински съвет - Пловдив за осигуряване на обществения ред и по-точно чл. 9 ал. 1 т. 9 от Наредбата, който забранява ограждането на тротоари и части от улици с поставянето на съоръжения, ограничаващи правото на преминаване, без съответното разрешение. За това нарушение в чл. 31 ал. 2 от Наредбата се предвижда наказание имуществена санкция в размер от 3000 до 30 000лв. Нарушителят е ясен - председателят на Окръжен съд, по чиято заповед е поставена незаконосъобразно тази саксия.

Дали Община Пловдив и по-точно Общински инспекторат ще имат смелостта да спазят своите нормативни актове и ще наложат административно наказание на председателя на Окръжен съд? Ако спазят Наредбата, ще се демонстрира, че нарушителите нямат цвят и служебно положение, а се третират еднакво. В противен случай ще е ясно, че който нарушава Наредбата, ще понесе отговорност, но този който следи за нейната законосъобразност, може да си я нарушава, без да носи отговорност... Как тогава ще правораздава в името на народа?

С преграждането на част от тротоар, използван за преминаване, председателят третира над 400 лица - съдии от Районен съд и служители от трите съдилища, дискриминационно, като им забранява да преминават през общинска улица, което почти три години се осъществяване безпроблемно.

Моля да проверите случая и след като се уверите в написаното, да отразите този проблем, защото без гласност нещата ще продължат и нарушението няма да се преустанови! Търся вашата подкрепа, тъй като съм служител и не мога да получа помощ от ръководството, вероятно ще бъда и уволнен, ако публично поставя този проблем!"

Проверихме случая и се оказа, че изнесените факти са малко по-различни. Ето какво коментира председателят на Окръжен съд - Пловдив съдия Розалия Шейтанова:

"Редът за паркиране и достъп винаги е бил един и същ. Съдебната палата разполага с три паркинга - единия е ул. "Йоаким Груев" пред централния вход. Тук се паркират колите на съдиите от Окръжен съд и от Апелативен съд, служебните автомобили на съдилищата, линейки, Български пощи и др. институции, с които работим. Вторият паркинг е на ул. "Хан Кубрат" и се ползва от Районния съд и съдиите от трите съдилища. Третия паркинг е на ул. "Фредерик Жюлио Кюри" и е предназначен единствено за "Съдебна охрана". "Съдебна охрана" няма право да спира пред Съдебната палата, с изключение на събота и неделя. 

През 2019 г. при ремонта на улица "Йоаким Груев" са сменени бариерите и са монтирани електронни, а всички автомобили с достъп имат "тагове". Тогава е издадена заповед от тримата председатели за реда кой къде да паркира и изрично е забранено да се спира пред стълбите. Контролът е поверен на "Съдебна охрана". Тази заповед обаче се нарушава и понякога е имало до 25 коли нарушители. 

Единственият начин за справяне с проблема е да няма връзка между паркинг 1 и 2, още повече че там е аварийният изход и не е редно да се паркира. Поставихме каменна кашпа пред аварийния вход, за да ограничим достъпа. Подали сме заявление в администрацията на район "Централен" на мястото на кашпата да се постави скоба, което е одобрено на 3 ноември и се чака само подписа на главния архитект на района. 

Твърдението, че изтеглянето отнема 30-40 минути категорично не отговаря на истината. Когато човек правилно планира откъде да мине, изнасянето става за не повече от 6-7 минути. 

От 1 октомври е направена промяна на достъпа до паркингите и служителите могат да влизат само там, за където имат право. Това е направено с цел да се въведе ред в паркирането. Местата не са разчертани, за да има за повече коли, но не са достатъчни".