Тези дни в публичното пространство се лансира идеята Братската могила да се превърне в център на концерти и инициативи за деца. Предложението е на бившия вече директор на пловдивския исторически музей Стефан Шивачев, който се оттегли в пенсия, а наследникът му Стоян Иванов смята да я развие пълноценно.

"Ситуацията е много деликатна и предстоят разговори с общината. Целта е да се преосмисли пространството. При всички положения комплексът не може да продължи да съществува в това състояние" - каза за Агенция "Фокус" Стоян Иванов.

Местоположението на пантеона е уникално, заради пространството наоколо и близостта до Гребната база. Стоян Иванов увери, че ще се търси баланс при реализиране на идеята. Засега е ясно, че скулптурите ще останат на местата си. Освен разговори със заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов се предвиждат срещи с експерти като най-вероятно ще се организира и обществено обсъждане. 

"Все още България не се е отърсила от онези дълги години на социализма и наследството от този период не е осъзнато. Не е далеч времето, когато по-младите днес няма да имат проблем с миналото. В момента обаче линията е много тънка и трябва да се търси баланс" - коментира Стоян Иванов. За преосмисляне на пространството ще е необходим сериозен проект. Реализацията на идеята може би ще отнеме около 2-3 години, смята той.

Мемориалът "Братска могила" е посветен на падналите за Освобождението на България. Открит е през 1974 г., а след 1989 г. е ограбван няколко пъти, след което металните елементи от скулптурите са демонтирани и сега се съхраняват в хранилищата на комплекса.

През 2010 г. Здравко Димитров, като кмет на район "Западен" (2007 – 2011), поема инициатива за реконструкция на паметника в закрит арт център и концертна зала. Две години по-късно, като областен управител вече, Димитров предлага пантеонът да бъде включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Идеята не е приета. Комплексът няма статут на паметник на културното наследство. Цяло щастие е, че досега няма инцидент с хора, заради необезопасения отвор в горната му част. През дупката обаче се хвърлят какви ли не отпадъци и се налага всяка сутрин сериозно чистене.