Мемориалният комплекс "Братска могила" става сцена на провокативния проект Pure Plovdiv на българо-френския визуален артист Християн Бакалов. Официалното откриване на инсталацията е в събота, от 18 часа. На него ще присъства изтъкнатата българска антроположка Ралица Герасимова, предаде репортер на "Фокус".

За историята на комплекса разказа д-р Видин Сукарев, ръководител на научната група в Регионалния исторически музей в Пловдив. "Това е мемориал, който има както художествена, архитектурна, историческа стойност и си струва да бъде поддържан" - каза той.

Един от авторите на скулпторите е професор Любомир Далчев, чиито творби се притежават от редица световни музеи. Фактът, че Пловдив притежава негови неща е достойно за уважение, припомни директорът на Историческия музей Стоян Иванов. Със средства на музея и на общината се подобрява средата около и в комплекса. Реално това е първият паметник на Съединението, преди паметника на пл. "Съединение".

Братската могила винаги е била в сферата на интереса на ресор "Култура" относно това какво да правим с нея, освен, че искаме да я възстановим. За нас беше много важно да се позовем на една от мисиите, които Пловдив има като първата българска европейска столица на културата и тя е чрез преосмисляне на пространствата чрез изкуство и култура, заяви заместник-кметът по култура, археология, туризъм Пламен Панов. 

Обектът вече има видеонаблюдение, защото цветните ленти извън и вътре в комплекса постоянно са били обект на набези на вандали. Следващата година ще започне поетапно възстановяване на скулптурните композиции, като до края на 2023 г. директорът на Историческия музей трябва да е готов с финансовия разчет за необходимите средства.

Творецът Християн Бакалов призна, че е щастлив, че е успял да реализира инсталацията. От друга страна е натъжен, защото 1 километър от 4-те километра на Гребната база са вандализирани, не съществува и инсталацията пред Младежкия център, част от лентите пред и вътре в Братската могила също са били унищожени. Все още се двоуми дали в деня на пърформанса в събота самият той да не разреже лентите. 

"Когато не оценяваме паметници на културата, архитектурните паметници и изкуството, когато ги вандализираме, означава, че не ги заслужаваме" - коментира Бакалов. Самият той си купил оръжие, защото пазил инсталацията няколко нощи. "В един момент ми писна да идвам всяка сутрин и да гледам всичко разрушено и си купих пистолет за самоотбрана. Аз, който винаги съм бил против насилието, най-накрая се сдобих с пистолет. Той е с гумени топчета, но ми казаха, че дупчи талашитена врата от 10 метра. Не съм го използвал и се надявам да не го използвам" - сподели творецът.

Част от доброволците на Младежки център - Пловдив са участвали в подготовката на инсталацията. "Това, което се опитваме да правим в Младежкия център, е през различни преживявания да разглеждаме различни теми. Благодаря на Християн, че се докоснахме до магията на цветните му ленти" - каза Калина Дамянова.

Подробности гледайте в прикаченото видео!