ГДБОП представиха пред старозагорски ученици превенция срещу насилието в интернет, предаде репортер на "Фокус". Срещата еорганизирана с подкрепата на Община Стара Загора и е част от проект, организиран от Ареа 05, Дистрикт 30, Зонта Интернешънъл и клубовете в Стара Загора, София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Велико Търново.

Общинската зала "П. Р. Славейков“ събра ученици и представители на образователни институции, по покана на СНЦ "Зонта клуб Стара Загора“, на дискусия с представители на Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/ на тема "Не на кибернасилието срещу жени и деца“.

Част от срещата бе зам.-кметът по "Образование и младежки дейности“ на Община Стара Загора Надежда Чакърова. "Поздравявам всички в залата за присъствието на събитието,  повлияно от тази така важна тема, за което благодарим  на Зонта клуб и на инспекторите от ГДБОП. Те са се подготвили, за да ви представят днес фактите от опасностите, които се крият в киберпространството. Вярвам, че ще има резултати от чутото!“, обърна се към участници и организатори Надежда Чакърова. Тя поздрави дамите от клуба, които не за първи път насочват вниманието върху тормоза и насилието срещу жени и деца, онлайн или не.

"Тук е и секретарят на Местната комисия  за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Донка Вътева, с която работим изключително ползотворно в тази посока в Стара Загора, защото статистиката показва, че случаите на онлайн тормоз са изключително покачени и особено младите трябва да знаят как могат да се предпазят“, допълни зам.-кметът.

Бистра Илиева, дългогодишен член на "Зонта клуб София“ и представител на Комисията по застъпничество и ООН на Дистрикт 30, даде подробности за проекта и отправи покана към младежите. "Наша мисия е, информирайки вас, да наберем доброволци, които искат да работят по този проект, в превенция срещу насилието“, обяви тя. Илиева даде насоки, с които учениците да се запознаят с възможността, чрез информация в официалния сайт на "Зонта България“, да станат част от инициативата. "Апелирам да слушате днес внимателно, да задавате въпроси и да разказвате своите истории, защото съм убедена, че сте се сблъсквали поне веднъж с този проблем“, допълни Илиева.

Инспекторите от ГДБОП представиха пред участниците презентация, разискваща кибернасилието във всички негови форми, добри практики за полицейски и правосъдни мерки и  повишаването на осведомеността относно правата на жертвите и наличната подкрепа.

Тази година "Зонта Стара Загора“ изпълнява и проект "За бъдещето на децата“ в две училища - IX ОУ "Веселин Ханчев“ и СУ "Максим Горки“. В него също е засегната темата за насилието като заедно с юристи и психолози от клуба е предоставена информация за основните граждански права и задължения на младите, както и видовете насилие, причини и др. На учениците им предстои и посещение в Съдебната палата, където ще разискват въпроси, свързани с правораздаването и решаване на случаи на насилие над деца.

Повече подробности относно проекта "Не на кибернасилието срещу жени и деца“ може да намерите ТУК.