От 2002 г. под егидата на Световната здравна организация ежегодно отбелязваме 10 май като ден, посветен на насърчаването на движението за здраве, съобщиха от Регионалната здравна инспекция - Смолян.

Ниската физическа активност е един от основните фактори за възникване на хроничните незаразни болести и четвъртият рисков фактор за смъртност – на нея се дължат 6% от смъртните случай по света. В съчетание с други фактори липсата на движение води до повишена заболяемост и умирания от рак, диабет, хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, и други. При хората, които не са физически активни, риск от смърт е с до 30% по-висок в сравнение с практикуващите достатъчно движение и спорт.

Според СЗО при всеки четвърти възрастен и 80% от младите хора по света се наблюдава недостатъчна физическа активност. Изследванията на Евробарометър от 2017 г. показват, че България е държавата с най-висок дял от физически неактивни граждани, 68%, заедно с Гърция. Едва около 10% от населението у нас спортува активно, обездвиженият начин на живот е широко разпространен сред българите от всички възрасти.

Всяка двигателна активност има ползи за здравето. Но за значителен здравословен ефект за хората над 19 години се препоръчва най-малко 150 минути седмично дейности с умерена интензивност като ходене, колоездене, градинарство) или 75 минути с висока интензивност (усилия, придружени с по-бърз сърдечен ритъм, по-учестено и по-дълбоко дишане и изпотяване, като бягане, футбол, баскетбол, бързо колоездене, бързо плуване, гребане и други), или комбинация от тях. За предпочитане е това време до бъде разпределено през цялата седмица в отделни сесии от 20 – 30 минути. Децата и тийнейджърите трябва да практикуват поне 1 час физическа дейност всеки ден, най-малко 3 дни от седмицата тя трябва да e с висока интензивност.

Необходимо е да се ограничи застояването, като седене, лежане, гледане на телевизия и забавление пред екрана на компютъра или мобилния телефон. Времето, прекарано в обездвиженост, има въздействие върху здравето, независимо от общото ниво на активност на човека.

Доказателствата за ползите от редовната двигателна активност са неизброимо много! Физическите усилия и спортът позволяват поддържане на здравословно тегло, намаляват риска за развитие и смърт много хронични болести като коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет тип 2, рак на дебелото черво и рак на гърдата. Движението в достатъчно количество понижава риска от счупвания на бедрената шийка и прешлените, влияе за подобряване на нивата на хормоните и функционирането на имунната система и други.

Спортуването има огромно благотворно въздействие не само върху физическото, но и върху психичното ни здраве. То понижава нивото на стрес, осигурява по-добър сън, подобрява умствената дейност, повишава самооценката, чувството за благополучие и оптимизма, и предотвратява депресията, тревожността и други негативни състояния. Физическата активност е особено полезна за възрастните хора, защото съдейства за запазване на когнитивните възможности и намалява риска от развиването на деменция и болестта на Алцхаймер съответно с 28% и 45%.