Приемната грижа е една услуга, която години наред действа, върши своята работа изключително добре, но в същото време тъне в анонимност. Това каза директорът на дирекция "Социално подпомагане“ – Благоевград Александър Балев по време на пресконференция по повод благотворителна инициатива под надслов "ЗаЕдно за Милион усмивки“, която организират от Дирекция "Социално подпомагане“ в партньорство с Община Благоевград на 22 март (петък), предаде репортер на "Фокус“.

По думите му благодарение на този вид услуга са били закрити големите домове и институции, които познаваме от близкото минало. "Ако нямахме услугата приемна грижа всичките деца, които ползваха услугите в домовете, трябваше да отидат някъде. Благодарение на тази услуга се реши въпроса с децата, които имат възможността да се ползват от услуга, която е близка до семейната среда, да не бъдат деца "на гише“, да не бъдат деца, които да бъдат отглеждани, а да им създадем условия да живеят в среда, близка до семейната“, каза още той.

Балев добави, че всъщност това е и причината в Благоевград да се организира благотворителна инициатива под надслов "ЗаЕдно за Милион усмивки“. Той допълни, че в самото събитие ще участват деца от областите Благоевград, Кюстендил и Перник, които ползват услугата "Приемна грижа“. До момента участие са заявили 80 деца и техните 80 приемни родители. Самото събитие ще се реализира на партера на Община Благоевград, където ще има изграден благотворителен базар и кулинарна изложба. В рамките на същия ден ще се проведе и кръгла маса по проблемите на приемната грижа, на която, благодарение на партньорството с Община Благоевград, са поканени министри, заместник-министри, изпълнителни директори и други, от които организаторите се надяват да разберат повече за плановете им за бъдещето на услугата "Приемна грижа“.

"Дошло е времето, когато трябва да се разработи стандарт и услугата "Приемна грижа“ да получи издръжка, да получи трайност в това, което предоставя, защото в момента тя е по проект, а един проект е в рамките на една финансова година от 1 януари до 31 декември.

Набраните средства от инициативата ще бъдат насочени за закупуване на "Шишеяди“, което ще помогне за по-чиста околна среда. Заместник-кметът на Община Благоевград с ресор образование, бизнес развитие, социална и здравна политика Боряна Шалявска каза, че първото такова устройство ще бъде монтирано в Градската градина на Благоевград.

"Със средствата, които се надявам да се съберат, ще се закупят устройства и за областите Кюстендил и Перник. За самите деца и семейства е важно да ги видим, да ги познаваме и да знаем, че те са част от нас и имат същите проблеми, като всички останали деца. Мисля и го вярвам, че си създаваме герои, но всъщност героите са около нас. Това са приемните родители, които поемат невероятния ангажимент да отглеждат едно дете, което не е тяхно, в тяхното семейство, създавайки му условия да израсне като пълноценен гражданин“, подчерта директорът на Дирекция "Социално подпомагане“ – Благоевград Александър Балев.

В Благоевградска област приемните семейства са общо 44, като около 90 % от тях са запълнени.