Навършват се 83 години от смъртоносната бомбардировка над Кюстендил по време на Втората световна война, предаде репортер на "Фокус“. На 1 март 1941 г., Царство България се присъединява към Тристранния пакт и слага край на своя неутралитет във въоръжения световен конфликт. От средата на месец март германските войски пристигат в Кюстендил.

Сутринта, на 6 април 1941 г., Кюстендил е бомбардиран от самолети на Кралство Югославия. Бомбената атака е в отговор на започналата германска военна операция в Югославия.

Бомби падат по главната улица Александровска", в района на гарата и фабриката "Симоне". Градът е атакуван сутринта между 8.30 и 9.00 часа, в деня, в който се отбелязва Благовещение. Много хора са излезли навън, за да наблюдават заминаването на германските войски. Загиват 58 цивилни граждани, двама български и осем германски войници и 11 коня от 13-ти пехотен Рилски полк.

Сред загиналите са и две деца , 7-годишният Георги Димитров Андонов и 5-годишната Спасена Ангелова Иванова, както и 20 ученици. Ранени са 59 граждани от които 6 ученици от 5-ти до 7-и клас. Прицелна точка не са важни транспортни или военни обекти, както би трябвало да бъде по време война, а жилищни квартали. Много хора са ранени, а по-късно умират от раните си.