В Кюстендил отбелязаха Деня на ученическото самоуправление, предаде репортер на "Фокус“. Гости на кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и на председателя на Общинския съвет Димитър Велинов бяха възпитаници на Основно училище "Проф. Марин Дринов“. Учениците имаха възможност да се запознаят с работата на местната администрация.

Първи ги посрещна кметът, който ги покани в кабината си и им разказа за неговите задължения. Те бяха приветствани и от председателя на Общински съвет – Димитър Велинов, зам.-кметът “Образование, здравеопазване, жилищна политика и транспорт"- Бойко Клечков и директорът на Дирекция "Здравеопазване, образование, жилищна политика и транспорт“ – Нели Петкова.

На мястото на инж. Атанасов имаше възможността да застане 11-годишната Моника Илиева. Моника влезе в ролята на "кмет за един“ ден – като сподели, че мечтата й е един ден да бъде лекар. Инж. Атанасов пожела успех на младото момиче – и когато завърши образованието си да се завърне в Кюстендил за да практикува професията си.

По време на срещата си с учениците от ОУ "Проф. Марин Дринов“ инж. Атанасов запозна учениците с визията си за превръщане на Екопарк "Езерата" в атрактивна зона за отдих, разходки и спорт и остави в ръцете на децата да вземат важното решение какви да бъдат водните колела, предназначени за там. Децата направиха своя избор, а Община Кюстендил ще се съобрази с тяхното желание при бъдещо закупуване на атракционите.  Кметът представи на учениците и проектите за обновяването и реконструкцията на зоопарка в лесопарк "Хисарлъка“, както и проекта за приключенски парк.

Учениците имаха възможността да се запознаят и с работата на Общински съвет, а председателят на ОбС – Кюстендил – Димитър Велинов открехна врата на децата към мястото, където се вземат важните решения за Кюстендил – залата, в която заседава ОбС.

Децата от ОУ "Проф. Марин Дринов“ се запознаха още с работата на главния архитект на Община Кюстендил, на правния отдел, на счетоводството, както и на експертите в сферата на туризма, спорта и младежките дейности.

Учениците бяха придружени от директора на училището Румяна Здравкова и зам.-директорът Ивайло Кирилов. Те предадоха на кмета доклад с предложения на учениците на училището за поддържане, развитие и благоустройство на градската среда в Община Кюстендил, изготвен след проведено допитване сред възпитаниците на учебното заведение.

Кметът посочи, че с екипа му ще анализират внимателно предложенията на учениците и ще реализират добрите идеи. Той прикани децата, навършили 14 години, да се включат в Младежкия консултативен съвет към Община Кюстендил.