През месец април 2024 г., Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян е извършила 74 проверки, при които е констатирала общо 300 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, от които най–много са тези по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд. Това съобщи за "Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на дирекцията. За тяхното отстраняване са приложени 275 принудителни административни мерки. За отчетния период е установено едно неизпълнено предписание, поясни инж. Даракчиева.

Тя отбеляза, че на 28 април 2023 г. се отбеляза Световния ден за безопасност и здраве при работа и Международния ден на загиналите при трудови злополуки. На 29 април представители на Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян, Териториално поделение на Национален осигурителен институт Смолян, Регионален координационен съвет на КНСБ гр. Смолян и длъжностни лица и синдикалисти от "Горубсо-Мадан“ АД гр. Мадан в присъствието на Зарко Маринов, заместник-областен управител на област Смолян поставиха цветя на паметната плоча на загиналите при трудови злополуки в Мадан.

Инж. Даракчиева посочи, че сектор "Строителство“ е сред акцентите в дейността на Главна инспекция по труда. "През месец април 2024 г. се извърши засилено инспектиране на строителните обекти на територията на област Смолян. Извършването на строително-монтажни работи е рисково както по отношение на осигуряването на здраве и безопасност при работа, така и по полагането на труд от лица без трудови договори“, уточни инж. Даракчиева.

Тя напомни на работодателите, че законодателят е вменил цялата отговорност по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд на тях. Те трябва да упражняват ефективен контрол върху работниците дали спазват въведените мерки за безопасност и имат право да отстраняват работници, ако те не спазват правилата за безопасност. Работодателят е длъжен да предприеме всички мерки за предотвратяване и намаляване на трудовите злополуки и на общите заболявания и на професионалните болести, като приоритетно осигурява колективни средства за защита.

Работниците от своя страна са длъжни да използват лични предпазни средства и да спазват правилата за безопасност. Практиката показва, че често такива са осигурени от работодателя, но не се използват от работника. Работещите имат право да откажат да изпълняват работа, която пряко застрашава живота и здравето им. Често те се съгласяват да я извършат от страх да не загубят работата си, но така поемат риск да загубят живота си, каза още директорът на "Инспекцията по труда“ - Смолян.