На 21 април 1851 година в град Горна Джумая, днес Благоевград, в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, първата си глътка въздух поема Георги Измирлиев – един от апостолите на Пиринска Македония, получил прозвището Македончето, предаде репортер на "Фокус“. Георги Измирлиев участва в подготовката на Априлското въстание. В разгара на организацията е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

По повод 173-годишнина от рождението на революционера днес в Благоевград се състоя ритуал по полагане на цветя пред бюст-паметника на Македончето, разположен точно пред сградата на Община Благоевград.

В знак на почит пред живота и делото на видния революционер глава сведоха заместник-кметът по култура спорт и туризъм на Община Благоевград Станислав Кимчев, областният управител Мария Димова, председателят на ОбС Радослав Тасков, представители на учебни заведения, културни институции, общественици и граждани.

Ритуалът започна с химна на Република България в изпълнение на Биг Бенд - Благоевград, след което ученици от V СУ "Георги Измирлиев“ припомниха факти от живота на героя.

В церемонията участие взеха и РК към Национално дружество "Традиция“.

Повече за днешното събитие може да видите във видеото към новината!