На три места в Добрич деца изработват от цветна хартия жерави, символ на надеждата за добро - в иновативните училища "Мария Монтесори", "Райко Цончев" и в Младежкия център - детската програма "Еко лято", предаде репортер на "Фокус". Оригами птичетата на надеждата "ще полетят" към Клиниката по детска клинична хематология и онкология и Фондация "Искам бебе". Това съобщи директорът на двете училища Надежда Иванова.

Възпитаниците на иновативните училища припомнят мисъл на патрона на училището Райко Цончев, един от най-големите благодетели в Добрич в отминалите времена: "Когато имаш много, много отделяй, а когато имаш малко, малко давай, но винаги прави това от чисто сърце и драга воля!".

На 29 юни от 19:00 ч. в ресторант "Албена" ще се състои благотворителен бал на двете училища. Покана е отправена към всички, които искат да подпомогнат каузата. Датата не е избрана случайно. Тогава според народния календар се отбелязва Петровден, който съвпада с най-живия период от стопанския живот на българина в миналото и с идеята за плодородие, а преди 115 години е направена първа копка на училище "Райко Цончев“.

Веселина Марева и Божидара Костадинова са деветокласнички от гимназия "Райко Цончев“, също доброволци в Младежкия център и именно тяхна  е идеята за изработването на оригами жерави. Девойките прочели легендата за японско момиче, направило 1000 жерава  за оздравяване на едно дете и така се вдъхновили. На бала ще присъстват доц. д-р Милена Белчева, ръководител на Клиника по детска онкология и хематология във Варна, и Радина Велчева, председателят на фондация "Искам бебе“.

Жулиета НИКОЛОВА