Украинската държавна компания "Укренерго“ е започнала разследване на масовите прекъсвания на електрозахранването в Украйна на 30 май. Все още не е установена точната причина за инцидента, съобщава РБК-Украйна.

По предварителни данни около 13:00 часа в Украйна са били изключени няколко главни високоволтови линии. Потребителите в няколко области са останали без електричеството.

Сега енергетиците отстраняват повредите и обещават да възстановят електричеството в следващите няколко часа.

"Започна проверка за причините за инцидента. Отделно подчертаваме, че прекъсванията са възникнали по технически причини и не са свързани с недостиг на мощност в енергийната система", се казва в съобщението.

Масови прекъсвания на тока

Днес жители на редица региони на Украйна съобщиха за проблеми със светлината. Аварийни спирания има в столицата, Киевска, Кировоградска области, Харков, Днепър, Одеса, Полтава, Суми, Запорожие, Винница.

Освен това спирания на тока има и в Молдова. По-късно беше съобщено, че линията Балти - Днестър ТЕЦ е била изключена поради прекъсвания в района на Виница. В Молдова са обезточени районите в центъра и в южната част на страната.

ДТЕК съобщи, че прекъсванията са причинени от работата на автоматизацията на енергийната инфраструктура. Електричеството вече се връща на потребителите.