"Китайският пратеник, който трябва да прокара мирния план на Пекин за Украйна, е носел ясно послание: "Съюзниците на САЩ в Европа трябва да отстояват своята автономия и да настояват за незабавно прекратяване на огъня, оставяйки Русия да владее частите от по-малкия си съсед (Украйна), които сега е окупира", според Западни служители, запознати с разговорите в столиците на континента", това пише американското издание The Wall Street Journal.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Дипломатът Ли Хуей, който посети Киев, Варшава, Берлин, Париж и Брюксел този месец, призова европейските правителства да гледат на Китай като на икономическа алтернатива на Вашингтон и е заявил, че трябва да действат бързо, за да сложат край на конфликта между Русия и Украйна, преди той да се разпространи. Това са заявили служители пред медията. 

Длъжностните лица, макар да са подчертали, че е твърде рано да се отхвърлят усилията на Пекин, са поставили под съмнение способността на Китай да действа като честен посредник във всякакви преговори, като се има предвид колко тясно е свързан с Москва . Длъжностните лица са заявили, че не смятат, че мирът ще бъде възможен, докато руските войски не се изтеглят от Украйна.

Китайското външно министерство не е отговорило на искане за коментар от страна на The Wall Street Journal.

"Обяснихме, че замразяването на конфликта не е в интерес на международната общност, освен ако няма изтегляне на руските войски“, е заявил дипломат, който е разговарял с Ли. Дипломатът е изтъкнал, че на Ли е казано, че "е невъзможно да се раздели Европа от Америка“ и че Европа няма да оттегли подкрепата си от Украйна.

"Те вероятно тестват единството на Запада и се опитват да покажат инициатива“, е заявил друг дипломат.

"Основните интереси на Китай изглежда са да гарантира, че Русия няма да загуби войната и че Москва се въздържа от използване на ядрени оръжия", е посочил друг.

Войната в Украйна, която уби десетки хиляди хора и разсели стотици хиляди други, се очерта като централен фронт в едно задълбочаващо се съперничество между демократичния Запад, от една страна, и Русия и Китай, две от най-мощните авторитарни държави в света държави, от друга.

Китай се превърна в критичен икономически спасителен пояс за Русия, тъй като е засегната от западните санкции. Пекин прави големи покупки на руска енергия, а китайският износ за Русия на стоки като компютърни чипове и друга електроника с цивилни и военни цели нарасна значително, след като Москва нахлу в Украйна миналата година.

Китайският лидер Си Дзинпин през март посети Москва и се срещна с руския президент Владимир Путин, скоро след като Китай отправи мирно предложение за Украйна. И двамата мъже се усмихнаха и се обърнаха един към друг като към "скъп приятел“. Си е заявил на Путин, че техните страни имат "много подобни цели“ и че "с нашето сътрудничество и взаимодействие определено ще постигнем тези цели“.

Европейските столици заявиха, че мирното предложение на Китай и прегръдката му с Русия показват, че Пекин не заема неутрална позиция по отношение на конфликта и е на страната на Москва.

Мирното предложение на Китай от 12 точки, публикувано през февруари, призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, но предлага малко подробности. Въпреки че предлага нещо, което изглежда като завоалирано предупреждение към Москва да не ескалира конфликта чрез използване на ядрени оръжия, то също така съдържа косвени критики към САЩ и Организацията на Северноатлантическия пакт. Първата му точка е "зачитане на суверенитета на всички страни“, но не призовава Русия да се оттегли от Украйна и не споменава агресията на Русия срещу нейния съсед.

Китай ухажва европейските нации в опит да отслаби водения от САЩ отпор срещу разширяващото се глобално влияние на Пекин. След като преди това възприе по-мек подход, през последните години Европа се доближи до позициите на САЩ относно икономическата сигурност и търговията и стана все по-предпазлива към Китай.

Администрацията на Байдън, макар да предвиждаше роля на Китай в евентуално споразумение чрез преговори, е скептично настроена към намеренията на Пекин като миротворец поради близките му отношения с Москва. През март Белият дом се опита да предотврати очаквания призив от Пекин за прекратяване на огъня, като говорител заяви, че подобен ход ще послужи като "ефективно ратифициране на руското завоевание“.

Европа също като цяло е съгласна с Вашингтон във възгледа, че не може да бъде постигнат мир в Украйна без изтеглянето на руските войски и нейните правителства са загрижени от връзките на Си с Путин, са посочили западни служители.

Европейските дипломати заявиха, че са се опитали да предадат три ключови послания по време на срещите си с Ли: Китай трябва да продължи да оказва натиск върху Русия срещу използването на ядрени оръжия, не предоставя военна помощ на Русия и осъжда агресията на Москва. Те също са поискали от Ли китайска подкрепа за международните усилия за обезопасяване на атомната електроцентрала "Запорожие", най-голямото подобно съоръжение в Европа, което е окупирано от Русия.

Ли, специален представител на Пекин по евразийските въпроси и бивш посланик на Китай в Русия, посети Украйна, Полша, Франция, Германия и Белгия, седалището на институциите на Европейския съюз и НАТО. Дипломати от няколко от тези страни кса заявили, че са се координирали тясно, за да гарантират, че Ли ще получи същото послание от европейските съюзници.

Френският служител, който се е срещнал с Ли тази седмица, е заявил на китайския дипломат, че Франция е убедена, че Китай може да играе конструктивна роля в преследването на справедлив и траен мир в Украйна, се посочва в изявление на френското външно министерство. Служителят е подчертал необходимостта от зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и е заявил, че Франция и ЕС са решени да подкрепят Украйна в дългосрочен план.

Министерството на външните работи на Полша е заявило след посещението на Ли във Варшава, че заместник-министърът, който се е срещнал с китайския дипломат, му е споделил, че "Полша е обезпокоена от декларациите на Пекин за стремеж за укрепване на двустранните отношения с Русия, държавата-агресор“.

Отблъскването от Европа идва, когато САЩ и Китай виждат възможен прозорец за възстановяване на връзките, повредени от откриването и свалянето на заподозрян китайски шпионски балон по-рано тази година. Министърът на търговията Джина Раймондо се срещна с китайския си колега Уанг Вентао във Вашингтон, първата подобна среща, която се проведе във Вашингтон при администрацията на Байдън.

Министерството на търговията е заявил, че двамата са имали откровени и съществени дискусии относно търговските отношения между САЩ и Китай и че Раймондо изрази загриженост относно неотдавнашните действия на Пекин срещу американски компании, които работят в Китай. Министерството на търговията на Китай е заявил, че Уанг е изразил загриженост относно икономическата и търговска политика на САЩ спрямо Китай.

Представители на ЕС са подчертали, че войната в Украйна усложнява отношенията им с Китай, който не осъди нахлуването на Москва.

"Бруталната война на Русия срещу Украйна прави контекста на отношенията между ЕС и Китай по-сложен“, е заявил в четвъртък търговският представител на ЕС Валдис Домбровскис. Той е подчертал, че е предал това съобщение на Ван, министър на търговията на Китай, по време на среща миналия месец.

ЕС подготвя стратегия за икономическа сигурност, която трябва да бъде публикувана следващия месец, която изглежда ще доближи блока до САЩ в подхода му към Китай.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано тази година, че Европа трябва да бъде по-настоятелна в защитата на своята сигурност и икономически интереси на фона на нарастващите рискове от Китай и повдигна възможността за контрол в целия ЕС върху изходящите инвестиции.

"ЕС се стреми да вземе поуките, научени от силната си зависимост от руския природен газ, който Москва използва като оръжие срещу блока по време на войната в Украйна, за да преразгледа своята зависимост от други стратегически сектори, от полупроводници до критични суровини", са заявили европейски служители.

Представители на ЕС и САЩ са готови да обсъдят търговските отношения с Китай по време на среща на високо ниво на Съвета по търговия и технологии в Северна Швеция следващата седмица.

Ръководителят на ЕС по конкуренцията Маргрете Вестагер, която ще присъства на срещата в Швеция, е заявилак, че сега Европа следва някои от своите западни съюзници в по-предпазлив подход към Китай. Тя е подчертала, че блокът иска да защити търговията с Китай, която не смята за рискована и да бъде по-прецизен при идентифицирането на областите, които създават опасения за икономическата сигурност на Европа.

"Когато става дума за технологии, има много ясни рискове, произтичащи от Китай“, е заявила Вестагер. Тя е цитирала интегрирането на граждански и военни функции в Китай, рисковете, свързани с човешките права и това, което тя е нарекла злоупотреба с технологии, като някои от опасенията на блока.

Новооткритата категоричност на Европа спрямо Пекин се ражда отчасти от страх, че блокът може да бъде изоставен, докато САЩ и Китай преначертават геополитическите отношения.

"Ако не оценим рисковете от европейска гледна точка, тогава разделителните линии ще бъдат начертани или в Пекин, или във Вашингтон“, е заявила Вестагер.