На най-високите нива в правителството на Съединените щати са се появили разногласия относно това дали да се притисне Украйна да търси дипломатически край на войната с Русия, като американският висш генерал призовава за преговори, докато други съветници на президента Байдън твърдят, че е твърде рано, пише The New York Times.

Генерал Марк Мили, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, е изтъкнал на вътрешни срещи, че украинците са постигнали приблизително толкова, колкото биха могли разумно да очакват на бойното поле преди настъпването на зимата и затова трябва да се опитат да затвърдят техните печалби на масата за преговори, според служители, информирани за дискусиите.

Но други високопоставени служители се противопоставят на идеята, като твърдят, че нито една от страните не е готова да преговаря и че всяка пауза в боевете само ще даде шанс на руския президент Владимир Путин за прегрупиране. Въпреки че съветниците на г-н Байдън вярват, че войната вероятно ще бъде уредена чрез преговори в крайна сметка, официални лица казаха, че те са стигнали до заключението, че моментът не е назрял и Съединените щати не трябва да оказват натиск върху украинците да се въздържат, докато имат инерция.

Дебатът, който длъжностните лица описаха при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да обсъждат чувствителни дискусии, се разпространи в публичното пространство през последните дни, когато генерал Мили направи публични коментари, намекващи за неговия личен съвет. "Уловете момента“, каза той в реч в Ню Йорк в сряда.

Той уточни в интервю за CNBC в четвъртък. "Видяхме как украинската армия се бие с руската армия до безизходица“, каза той. "Сега какво крие бъдещето не е известно с никаква степен на сигурност, но смятаме, че тук има някои възможности за някои дипломатически решения.“

Белият дом обаче подчерта, че се дистанцира от всяко схващане, че тласка президента на Украйна Володимир Зеленски да отстъпи територия на руските нашественици, дори когато Москва изтегля силите си от стратегическия град Херсон.

"Съединените щати не оказват натиск върху Украйна“, каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента, пред репортери в четвъртък. "Ние не настояваме за нещата с Украйна. Това, което правим, е да се консултираме като партньори и да показваме нашата подкрепа не само чрез публични изявления или морална подкрепа, но и чрез осезаема, физическа подкрепа от вида военна помощ, която споменах преди“.

Всъщност в четвъртък Пентагонът обяви, че изпраща още 400 милиона долара военна помощ на Украйна. Сред доставяните оръжия ще бъдат първите мобилни системи за противовъздушна отбрана Avenger, осигурени от Съединените щати, както и ракети за системи за противовъздушна отбрана HAWK, които вече са предоставени от Испания, минохвъргачки, артилерийски снаряди, Humvee, гранатомети, екипировка за студено време и боеприпаси за Високомобилни артилерийски ракетни системи или HIMARS, които се оказаха толкова ефективни при отблъскването на руснаците.

Министерството на отбраната обаче отхвърли украинските искания за безпилотни самолети Grey Eagle MQ-1C, за които американските служители се опасяват, че могат да бъдат използвани за поразяване на цели на руска територия, рискувайки опасна ескалация на войната, съобщи The Wall Street Journal.

Въпросът каква е позицията на Съединените щати в преговорите оживи разговорите от двете страни на Атлантическия океан през последните дни, докато американски, украински, руски и европейски служители се опитват да дешифрират понякога смесените сигнали от Вашингтон.

Пътуването на Съливан до Киев миналата седмица остави някои с впечатлението, че администрацията на Байдън призовава  Зеленски поне да покаже желание за преговори, но американски служители отрекоха това.

Вместо това, казаха те, в края на среща, фокусирана главно върху други въпроси, свързани с войната, Съливан е предложил на Зеленски да помисли как ще изглежда "справедливият мир“, фраза, използвана от Г-7 миналия месец, когато дойде времето за преговори.

Объркването беше изострено от двусмислените коментари на Байдън на пресконференция в сряда. Запитан дали смята, че Украйна вече разполага с необходимите лостове, за да започне преговори, президентът остави вратата отворена. "Остава да се види дали ще бъде направена преценка дали Украйна е готова да направи компромис с Русия“, каза той.

Притиснат по-късно дали предлага на Украйна да обмисли отказ от някои територии, г-н Байдън бързо каза "не“. "Това зависи от украинците. Нищо за Украйна без Украйна“, каза той, повтаряйки официалната линия, че всяка резолюция трябва да бъде определена от Киев, а не от САЩ или Европа. "Знам едно нещо: няма да им казваме какво трябва да правят“.

Дебатът във Вашингтон идва, когато се повдигат въпроси относно трайността на американската подкрепа за украинските военни усилия. Конгресменът Кевин Маккарти от Калифорния, лидерът на републиканците, който се надява да стане председател на Камарата на представителите в новоизбрания Конгрес, отхвърли "празен чек“ за продължаване на помощта за Украйна, въпреки че други републикански лидери, включително сенатор Мич Макконъл от Кентъки, остават непоколебими поддръжници на Киев .

Група прогресивни демократи в Камарата на представителите наскоро пусна писмо, препоръчващо преговори, след което го оттегли под критика. Но някои отляво продължават да настояват за преговори. "Вярвам, че прогресистите винаги са се застъпвали за разчитане на дипломатически решения“, каза представителят Александрия Окасио-Кортез, демократ от Ню Йорк, пред Intercept тази седмица. "Трябва да продължим да разчитаме на това.“

Във вътрешните дискусии в Белия дом генерал Мили е бил категоричен поддръжник на дипломацията, но той не иска да създава впечатление, че подбива украинците, разкриха официални лица. Той е посочил сателитни изображения, показващи, че руснаците копаят окопи и установяват твърди линии през голяма част от окупираната територия в подготовка за зимата, когато фронтовете вероятно ще се стабилизират. Изтеглянето от Херсон изглежда е имало за цел да създаде по-лесно отбраняема позиция.

Като се има предвид това, казват източниците на NYT, генералът твърди, че боевете могат да намалеят през студените месеци с по-малък шанс за по-нататъшна фундаментална промяна на място, предлагайки възможност за разговори. В дискусиите в Белия дом той цитира Първата световна война, когато двете страни водят години на окопна война с малка промяна в територията, но с милиони безсмислени жертви, пример, който той посочи в речта си в Икономическия клуб на Ню Йорк и тази седмица.

Не става въпрос за победа на Владимир Путин, казват официалните лица, описвайки гледната точка на генерала, а че може би това е моментът, когато Украйна и нейните съюзници могат да започнат да работят за политическо решение, защото трайно военно решение може да не бъде постигнато в близко бъдеще .

Преценката на генерал Мили не се споделя от Байдън или Съливан, споделят събеседниците на NYT.Путин не е показал желание за преговори, казват те, и украинците са били окуражени от успеха си на бойното поле, което ги кара да не желаят да разменят територия на масата за преговори.

Ако Съединените щати настояват за преговори в този момент, казват официалните лица, отразявайки гледната точка на Съливан, това би изпратило послание до  Путин, че всичко, което трябва да направи, е да проточи войната още малко и в крайна сметка американците ще свършат неговата работа.

"Само Зеленски и неговото правителство могат да вземат тези решения“, заяви Стивън Пайфър, бивш американски посланик в Украйна, който сега е свързан със Станфордския университет. "Вашингтон не трябва да го притиска да го прави и поне досега изглежда, че Вашингтон разбира това.“