Силите за специални операции на полка "Азов“ са станали 3-та отделна щурмова бригада в състава на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и вече воюват на фронта в района на Бахмут, пише "Украинская правда“.

"ССО АЗОВ се разраства и набира още по-голяма мощ в освободителната война. Отсега нататък ние сме 3-та отделна десантно-щурмова бригада в състава на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна.

Нашата част е създадена на 24 февруари, в боевете за столицата. Бойците от ТрО (териториалната отбрана) "Азов Киев“ вече са доказали своята боеспособност и са израснали до част от Силите за специални операции.

Нови бригадни знамена вече завладяват фронта в най-горещото, Бахмутско направление“, пишат от групата в своя канал в YouTube.

Бойният път на подразделението започва с доброволен отряд за териториална отбрана на 24 февруари 2022 г., създаден от ветерани от подразделението на полка "Азов“ и представители на движението "Азов“.

Бойците нa ТрО Азов се бият в Киев и Киевска област, а през пролетта частта е преформатирана и прехвърлена на Запорожкото направление, след това участват в контраофанзивата срещу Херсон и се бият в района на Донецк.

От обновената бригада отбелязаха, че непрекъснато нарастват числено, като приемат и обучават в редиците си високомотивирани бойци.

Актуализираните знамена на 3-та отделна десантно-щурмова бригада символизират "приемствеността на традициите на украинската държавност: от княжески времена, епохата на казачеството, първата освободителна борба и до наши дни“.

 "Развитието на частта "Азов“ като част от въоръжените сили на Украйна ще продължи и в бъдеще. Ние ще олицетворяваме военно умение, хладна ярост към врага и желанието да освободим своите в борбата срещу нашествениците по пътя до окончателната ни победа. Дойде времето за решителната битка“, заявяват още от силите за специални операции "Азов“.