В Турция се провежда първото по рода си общонационално учение за информираност при бедствия с участието на обикновени граждани, студенти от общежития, държавни служители и работници в заводи, съобщава кореспондент на ТАСС.

Ученията за гражданска защита започнаха в 18:57 часа местно време (съвпада с българското време). Часът не е случаен – той съвпада с 23-ата годишнина от земетресението през 1999 г. в провинция Дюздже, в резултат на което загинаха най-малко 845 души. Ангажираните експерти разработват мерки за спасяване на живота на хората при разрушително земетресение. Домакин на събитието е Министерството на вътрешните работи на Турция съвместно с правителствения отдел за извънредни ситуации.

Началото на учението, което се провежда за първи път на национално ниво, бе обявено на гражданите с високоговорители, както и чрез SMS съобщения.

През миналия век в Турция, повече от 90% от чиято територия се намира в сеизмично опасни зони, са станали над 120 силни земетресения, в резултат на които са загинали около 80 хиляди души и почти половин милион са останали без дом. Щетите от природните бедствия са за милиарди долари. "Рискови зони от първа степен“ се считат за значителна част от Егейско, Мраморно и Черно море, както и Централен, Южен и Югоизточен Анадол.

Земетресението в Дюздже в Северозападна Турция се случи на 12 ноември 1999 г. в 18:57 местно време с магнитуд от 7,2 по скалата на Рихтер. В резултат загинаха най-малко 845 души. Няколко месеца по-рано в Измир на брега на Мраморно море се случи най-разрушителното земетресение в историята на Турция, жертви на което станаха почти 17,5 хиляди души.