Съветът за сигурност на ООН ще гласува руско-китайска проекторезолюция за международно разследване на саботажа срещу газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Очаква се гласуването да се проведе след 15:00 часа местно време (22:00 часа българско време), предава ТАСС.

Текстът на проекта предлага да се инструктира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да създаде международна независима комисия "за провеждане на цялостно, прозрачно и безпристрастно разследване на всички аспекти на акта на саботаж на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", включително за установяване на извършителите, поръчителите, организаторите на саботажа и техните съучастници".

Предполага се, че Гутериш ще избере специалисти за комисията. Ако решението бъде прието, той ще трябва да представи препоръки за предложените условия за прилагането му в рамките на 30 дни. Документът също така призовава страните, които провеждат национални разследвания на експлозиите на тръбопроводите, да сътрудничат изцяло на комисията и да споделят информация с нея. Документът насърчава тези страни също да споделят информация с други заинтересовани страни.

Русия подготви първата версия на резолюцията за "Северен поток" в края на февруари, но не я подложи веднага на гласуване, а покани страните от Съвета за сигурност да обсъдят документа. Оттогава са проведени три кръга консултации.

Според източници на ТАСС в световната организация няма общо съгласие по предложения от Русия документ, т.е. най-вероятно той няма да бъде приет.

За да се приеме резолюция, е необходимо тя да бъде подкрепена от поне девет членове на Съвета за сигурност. Всеки от постоянните членове може да упражни правото на вето, но то ще се брои, само ако по друг начин се съберат необходимия брой гласове за приемане на документа.