Три седмици след смъртоносната влакова катастрофа край Лариса, в Гърция възобновиха движението на железопътния транспорт, съобщава Reuters.

Всички пътнически и товарни услуги бяха спрени, след като пътнически и товарен влак, превозващ повече от 350 души, се сблъскаха челно на 28 февруари до град Лариса, а в инцидента загинаха 57 души. Инцидентът по маршрута Атина-Солун предизвика масови протести заради пропуски в безопасността на железопътната мрежа, наследство от десетилетна финансова криза, която приключи през 2018 г.

Правителството призна закъсненията при въвеждането в действие на модерни системи за безопасност и нареди съдебно разследване, но обяви, че причина за катастрофата е човешка грешка.

Профсъюзите на железничарите твърдят, че правителството многократно е игнорирало техните призиви за подобряване на системите за безопасност.

Полицията задържа четирима души, включително дежурния началник на гарата, след като магистратите им повдигнаха обвинения в "смущение на обществения транспорт, довело до смърт".

"Ще направим всичко възможно, за да спечелим отново доверието на нашите пътници“, заяви главният изпълнителен директор на железопътната агенция OSE Панайотис Терезакис, преди да потеглят отново влаковете от централна гара в Атина.

"Като се има предвид, че влакът е най-щадящият околната среда вид транспорт, струва си да положим всички усилия за неговото бързо и безопасно възобновяване“, подчерта Терезакис.

Железопътните услуги постепенно ще бъдат възобновени през следващите пет седмици, обяви Терезакис, добавяйки, че влаковете ще се движат с по-ниски скорости и с повишена работна сила на гарите, за да се гарантира безопасно пътуване.

Железопътни експерти посочиха, че има забавяне с години в завършването на дистанционен контрол на трафика и системата за сигнализация в железопътна мрежа от 2500 км, който можеше да предотврати инцидента.