В Гърция още двама началници на гари и инспектор на железопътна компания ще се изправят пред прокурорите тази седмица заради железопътната катастрофа от 28 февруари, отнела 57 живота, съобщават държавната информационна агенция ANA-MPA и електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Властите разследват дали двамата служители на Hellenic Railways са напуснали работните си места преди края на смяната им, оставяйки неопитен колега да управлява два влака, движещи се в противоположни посоки по една и съща линия.

И двамата са били наети на гарата в Лариса, важен железопътен възел в Централна Гърция, южно от мястото на инцидента.

Единият от привлечените за разследването твърди, че не е напуснал смяната си по-рано, а тъкмо обратното. Работното му време е изтичало в 22:00 часа, но то си е тръгнал в 22:15 часа.

По-опитният член на персонала ще се изправи пред следовател и прокурор във вторник; той признава, че е напуснал смяната си преди края й, в 23:00 часа, но дори и да е бил останал, не би могъл да предотврати трагедията, тъй като пътуващият на север пътнически влак е спрял на гара Лариса в 23:02 часа. Сблъсъкът с товарен влак в посока юг е станал в 23:21 часа.

Инспектор на гръцките железници също ще се изправи пред властите в четвъртък. Според източници той ще представи мемоари от 80 страници в своя защита, в които твърди, че е предложил присъствието на поне двама началници в Лариса до 23:00 часа.

Началникът на гарата, който взе фаталното решение да насочи двата влака по един коловоз, е бил от няколко дни на работа, след като е преминал пет месеца обучение, започващо през август 2022 г. Бивш портиер в Hellenic Railways в Лариса , той е преместен на бюро в местна служба на Министерството на образованието през 2011 г. като част от съкращенията във влаковата компания, поискани от кредиторите на Гърция като част от договорен пакет за помощ. През 2022 г. той кандидатства и бива приет за прехвърляне обратно в железопътната компания като стажант началник гара. Сега той е обвинен в убийства по непредпазливост и телесна повреда, както и компрометиране на безопасността на транспорта - престъпления, което потенциално носят доживотна присъда.

Следователят и прокурорът по делото ще решат дали да повдигнат същите обвинения и на другите двама началници и инспектора след техните показания.