24-часова стачка, обявена от най-големите профсъюзи в частния и публичния сектор в Гърция във връзка с влаковата катастрофа от 28 февруари, парализира всички видове транспорт в южната ни съседка, предава Reuters. В допълнение в страната е блокирано предоставянето на обществени услуги, а държавните училища остават затворени.

Това е последният от поредица протести след челния сблъсък на пътнически влак с повече от 350 души с товарна композиция в централната гръцка област Темпе. След инцидента заетите в железопътния транспорт организират непрекъснати стачки.

Протестиращите обвиняват правителството на премиера Кириакос Мицотакис и политическата система на страната, че си затварят очите за многократните призиви на синдикатите относно недостатъчните мерки за безопасност в гръцката железница. Те планират митинг пред парламента в Атина в 11:00 часа сутринта местно време (съвпада с българското време).

"Искаме заедно да изразим разочарованието си от това, което не се е случило през годините, но преди всичко гнева от това, което се случи в Темпи“, се казва в изявление на профсъюза на частния сектор GSEE.

"Няма да позволим липсата на прозрачност, прикриването, отказът от отговорности и каквито и да било забавяния да доведат до забрава“, се казва още в текста, в който правителството е призовано да предприеме действия, за да предотврати ново бедствие, и да предприеме задълбочено разследване на причините за катастрофата.

Всички полети ще бъдат спрени до полунощ. Ще бъдат разрешени само прелитания, аварийни полети и такива за издирване и спасяване.

Катастрофата предизвика обществено възмущение. Миналата седмица десетки хиляди се събраха в Атина и други градове в Гърция за участие в едни от най-масовите демонстрации, пред които правителството на Мицотакис се е изправяло, откакто беше избрано през 2019 г.

Премиерът, чийто мандат изтича през юли и се очаква да свика избори до май, се извини за катастрофата и обеща да наеме повече служители и да реформира железопътен сектор с подкрепата на Европейския съюз. Той също така призова протестиращите да не позволяват на гнева да раздели обществото.

"Трябва да спечелим тази война“, каза Мицотакис тази седмица, добавяйки, че е решен да премахне факторите, довели до трагедията с 57 жертви.