Гръцкото правителство отхвърли призива на прокурора на Европейския съюз да започне наказателно разследване срещу двама бивши министри на транспорта във връзка с фаталната железопътна катастрофа в Лариса, в резултат на която загинаха 57 души, пише европейската редакция на Politico.

Още през юни Европейската прокуратура се обърна към гръцките власти, заявявайки, че собственото й разследване е разкрило признаци на предполагаеми престъпления от страна на бившите министри на транспорта на страната Христос Спирцис и Константинос Караманлис (последният сега е член на гръцкия парламент от управляващата партия "Нова демокрация").

Тогава те поискаха от гръцките власти да предприемат мерки с оглед на особеностите на законодателството, което позволява разследването на обвинения срещу бивши държавни служители.

Събраните от Европейската прокуратура материали за Спиритсис и Караманлис са предадени първо на Върховния съд на Гърция, а оттам и на гръцкия парламент. Но последният в крайна сметка отказал да започне разследване.

Гръцкият парламент в крайна сметка започна по-общо разследване на железопътната катастрофа, но Politico посочва, че то се е фокусирало върху изследването на историята на гръцките железници през последните десетилетия, вместо да открие отговорните за трагедията, и разследването се контролира от "Нова демокрация".

Фаталната катастрофа стана в края на февруари 2023 г. Пътнически влак, превозващ около 350 души, се сблъска с товарен влак при излизане от тунела след напускане на град Лариса.

Аварията предизвика множество протести в страната, в пика на които над 65 000 души поискаха оставката на премиера Кириакос Мицотакис. Във връзка с трагедията петнадесет души бяха привлечени към наказателна отговорност, включително началникът на станцията, който беше на смяна по време на инцидента.