Правителството на Гърция поиска от Европейската железопътна агенция (ERA) съвети относно начините за подобряване на безопасността на влаковете след катастрофа от 28 февруари, при която загинаха 57 души. Това обяви премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Пътнически влак с 350 души, повечето от които студенти, се сблъска с товарна композиция  край Лариса в края на миналия месец, припомнят от редакцията.

Катастрофата предизвика обществени протести срещу консервативното правителство и политическата система, игнорирала многократно призивите на железопътните профсъюзи за подобряване на системите за безопасност и наемане на повече персонал.

Мицотакис информира президента Катерина Сакеларопулу, че не може да "върне времето назад“, но може да гарантира, че разследването на сблъсъка ще бъде прозрачно и задълбочено.

"Няма да се поколебая да използвам наличната европейска помощ“, заяви Мицотакис, добавяйки, че е поискал от ERA да изготви доклад с предложения, които да бъдат публикувани.

Той също така е обсъдил използването на еврофондовете с представители на ЕС.

Правителството, което планираше скоро да обяви свикването избори, тъй като мандатът му изтича през юли, обясни катастрофата с човешка грешка, но призна недостатъците в железопътния транспорт поради недостатъчно инвестиране и пренебрегване – наследство от дълговата криза.

Първото проучване на общественото мнение след катастрофата, проведено от социологическата агенция Marc и публикувано в четвъртък, показа спад на консерваторите с около 3 процентни пункта, но те все още изпреварват основната лява опозиция – СИРИЗА.

Часове след катастрофата транспортният министър и служители на железниците подадоха оставки. Досега по случая са арестувани и обвинени трима началници на гари и един железопътен инспектор.

Държавната организация Hellenic Railways (OSE) отговаря за управлението и поддръжката на железопътната инфраструктура, докато Hellenic Train контролира пътническите и товарните услуги.

Панайотис Терезакис, опитен железопътен инженер и бивш консултант по управление на OSE, бе назначен за временен президент и главен изпълнителен директор на OSE в петък.