Бившият министър на транспорта и инфраструктурата на южната ни съседка Константинос Караманлис, който подаде оставка след смъртоносната влакова катастрофа край Темпи, ще се яви пред парламентарната комисия по институции и прозрачност следващия понеделник, за да свидетелства за инцидента и състоянието на гръцките железници, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Караманлис ще даде разяснения по искане на основната опозиционна партия в страната – СИРИЗА, която поиска и призоваването на заместник-министрите на транспорта Михалис Пападопулос и Йоргос Карагианис. За обяснения трябва да се яви и Костис Хацидакис - "като първия министър, който е подписал от името на държавата договор 10005/2007 за системата за контрол ETCS“.

Основната опозиция също така поиска присъствието на настоящото и предишното ръководство на държавната железопътна компания OSE, нейното дъщерно дружество за проекта ERGOSE и оператора Hellenic Train, както и представители на железопътния синдикат.

Според информацията Караманлис се е свързал с председателя на парламента Костас Тасула и му е предал намерението си да коментира инцидента.

След искането на СИРИЗА за заседание на комисията, управляващата "Нова демокрация“ на свой ред настоя депутатите също да изслушат бившите министри на транспорта Христос Спирцис и Михалис Хрисохоидис, както и настоящия, временен министър на транспорта Йоргос Герапетрит.