Заместник-лидерът на парламентарната фракция на ХДС/ХСС Йохан Вадефул призова за значително ускоряване на оборудването на германските въоръжени сили и попълване на запасите от военна техника, прехвърлена в Украйна, съобщава германският телевизионен канал N-TV.

Правилният и разумен трансфер на боеприпаси към Украйна "се превърна в сериозен недостиг в Бундесвера“, заяви политикът по външните работи и отбраната. "Най-важните военни части могат да издържат в битка не повече от два дни. И това като цяло е катастрофален резултат“, признава Вадефул.

"Всеки, който дори говори за готовност за война, но очаква, че Бундесверът ще бъде готов поне за отбрана, трябваше да се погрижи да не се стигне до такава лоша ситуация. За съжаление всичко е точно обратното“, подчерта политикът. Развитието на Бундесвера в боеспособността на въоръжените сили практически не напредва, критикува Вейдфул. "Той е в зародиш и Борис Писториус, разбира се, сега също е отговорен за този застой. "Виждам гръмки изявления, но малко реални мерки за повишаване на бойната ефективност, за които говори самият министър на отбраната“, отбелязва политикът. "В момента Бундесверът не е в повратна точка.“

Заповеди има, но Бундесверът досега не е получил практически нищо. "Дори когато става въпрос за закупуване на резервни части, Бундесверът всъщност търпи загуби. Колкото и правилни да са били трансферите в Украйна, от гледна точка на техника и боеприпаси, в сегашната ситуация с политиката за сигурност е недопустимо да няма компенсация“, подчертава политикът. По думите му, конфликтът в Украйна ясно показва: "Нуждаем се от много повече от това, което имахме“.

В същото време Вадефул обяви подкрепа за военна помощ за Украйна. "Тя води нашата европейска борба за свобода и това е правилно и необходимо. Всичко, което ни липсва, е да превключим скоростта  сега и да разпознаем повратната точка“, призовава той. Вадефул вижда Бундесвер, който продължава да функционира както през последните 20 години и има структура на "афганистанска армия“, т.е. такава, която е специализирана в международни мисии. "Виждам един Бундесвер, който продължава да извършва своите покупки толкова внимателно, внимателно и понякога – мисля – предпазливо, както през последните 20 години“, обясни германският политик.

Заместник-лидерът на парламентарната фракция на ХДС/ХСС смята също за необходимо въвеждането на задължителна служба в Бундесвера, гражданската защита и службите за спешна помощ. "Не можем да осигурим ефективна национална отбрана без необходимия персонал“, казва той. "Сега дискусията трябва да стане конкретизирана и да изясни как услугата може да стане привлекателна“. Услугата трябва да бъде изплатена с пенсионни плащания, както и обезщетения при кандидатстване в публични институции.

Както припомня N-TV, задължителната военна служба беше спряна през юли 2011 г. след 55 години управление от тогавашния министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, което на практика означаваше премахване на военната и цивилната служба. Напоследък все по-често се изразяват съмнения, че Бундесверът ще успее да постигне заявената си цел да има 203 хиляди мъже и жени в униформа до 2031 г., завършва германският телевизионен канал.