Вариант на коронавируса BQ.1, наречен неофициално "Цербер" и заплашващ от отприщването на нова вълна на пандемията от COVID-19,  е идентифициран в два щата на Бразилия, съобщава новинарският портал G1.

"Разпространението на варианта BQ.1 на COVID-19 е потвърдено в щата Рио Гранде до Сул, това е първият открит случай. В Бразилия вече е открит и в Рио де Жанейро“, се казва в материала на G1, изготвен на база информация от Държавния център за здравно наблюдение на латиноамериканската страна (CEVS).

Доказано е, че подвариантът BQ.1 на щама "Омикрон“ е силно трансмисивен в сравнение с други варианти на COVID-19, циркулиращи в момента в Бразилия. Според координатора на геномните изследвания на CEVS Ричард Щайнер, потенциалът за разпространение на този щам на вируса предизвиква безпокойство сред здравните власти в различни страни.

CEVS подчерта важността на продължаването на ваксинирането срещу COVID-19, като посочи, че повече от 3 милиона души в страната досега са изпълнили своя график за ваксиниране.

Вариантът, наречен "Цербер“, е подвариант на "Омикрон“ BA.5, съдържащ допълнителни мутации.