Министерството на националната отбрана на Турция остро осъди поканата към бойците от сирийското крило на терористичната организация ПКК (Работническа партия на Кюрдистан) в Сената (горната камара на парламента) на Франция, предава "Анадолската агенция“.

В изявление на турското министерство на отбраната по този повод се подчертава, че поканата хвърля сянка върху уважението към парламента на тази европейска страна.

"Действията на френската страна противоречат на духа на съюза в НАТО, както и на стъпките за борба с тероризма. Независимо от тези стъпки, Турция ще продължи непрестанните стъпки за борба с всякакви прояви на тероризъм“, подчертаха от ведомството.

Френският посланик в Анкара Ерве Магро беше извикан в турското външно министерство предния ден.

Министерството подчертава, че сирийското крило на терористите от ПКК – "Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС),, както и т. нар. Сирийски демократични сили, са източници на сепаратизъм и ескалация в региона .

Анкара призова Париж да се откаже от опитите за легитимиране на терористите на международната арена. "Турция очаква Франция да подкрепи стъпки за гарантиране на сигурността на границите и народа на Турция, зачитане на единството и териториалната цялост на Сирия, както и солидарност в светлината на духа на съюза с Анкара“, заявиха от турското външно министерство .