Министър-председателят на Обединеното кралство в оставка Лиз Тръс ще си вземе почивка от активния политически живот след напускането на премиерския пост, съобщава британският вестник The Daily Telegraph в понеделник, позовавайки се на източници от близкия кръг на лидера на кабинета в Лондон.

След повече от десетилетие работа в правителството на различни позиции Тръс "ще си вземе почивка". В същото време, според сътрудниците на премиера, тя ще продължи да бъде редови член на Камарата на общините (долната камара) на британския парламент поне до следващите избори, които трябва да се проведат не по-късно от края на 2024 г.

Вестникът предполага, че Тръс, след като напусне поста си, може да започне да печели пари, като пише мемоари и изнася публични лекции, но в този случай няма да може да разчита на същите високи доходи като предшественика си Борис Джонсън, който има "страхотни ораторски умения“. В същото време The Daily Telegraph припомни, че Тръс ще получава надбавка в размер на 115 000 лири на година, въпреки призивите на опозицията да бъде от възнаграждение поради краткия си мандат.

Тръс обяви оставката си на 20 октомври след провала на икономическата й политика и на фона на нарастващото недоволство от нейните колеги от Консервативната партия. Общо тя остана на поста 45 дни дни, превръщайки се в най-кратко управлявалият премиер в историята на Великобритания.  Тя пое правителството едва на 6 септември, заменяйки Джонсън, който подаде оставка през юли на фона на поредица от скандали в кабинета. Бившият министър на финансите Риши Сунак ще стане новият министър-председател в рамките на днешния ден.