Риши Сунак е на път да стане първият министър-председател на Великобритания, който не е европеец и който изповядва индуизъм. И двата факта са важен крайъгълен камък в еволюцията на Великобритания като мултикултурно и мултирелигиозно общество, коментират в редакцията на националния ежедневник The Guardian.

Въпреки значителното увеличение на броя на т.нар. не бели политици, назначени на ръководни позиции в кабинета, Обединеното кралство никога досега не е имало премиер с различен цвят на кожата, подчертава вестникът. Освен това Сунак е вярващ индуист, въпреки че рядко говори публично за своята религия. Според изданието новината за назначаването му за британски премиер съвпадна с фестивала на светлините Дивали, който се празнува от милиони последователи на индуизма, сикхизма и джайнизма по света. Преди две години, когато Сунак бе министър на финансите, той запали свещи за Дивали на прага на Даунинг стрийт 11, припомня вестникът.

След общите избори през 2017 г. Сунак положи клетва пред парламента върху свещения индуски текст Бхагавад Гита.

"Каквито и да са неговите политически възгледи, избирането на Сунак за министър-председател е исторически момент за мултикултурализма и расовото равенство. Това се случи много по-рано, отколкото някой можеше да предвиди преди няколко години, и никой не би помислил, че първият министър-председател от етническите малцинства ще бъде консерватор“, казва професорът по социология, политически науки и публична политика в университета в Бристол Тарик Модуд.

"Представителството на етническите малцинства в Консервативната партия се увеличи значително, след като Дейвид Камерън модернизира политическата сила и номинира повече кандидати от етническите малцинства за сигурни места в парламента“, обяснява Нима Бегум, доцент по британска политика в Нотингамския университет. В същото време мнозинството от представителите на етническите малцинства продължават да гласуват за лейбъристите, отбелязва експертът.

Родителите на Сунак са от индийски произход. Баща му Яшвир е роден в Кения, а майка му Уша е родена в Танзания. Те емигрират в Обединеното кралство през 60-те години. Сунак може да стане и първият британски премиер след Дейвид Лойд Джордж който открито се хвали, че не консумира алкохол, пише още изданието и допълва, че любимата напитка на новия британски лидер е "Кока-Кола“. Както обяснява The Guardian, в индуизма няма строга забрана за алкохол, но много индуси избират да не пият.