Броени часове след връчването на мандата на новия лидер на Консервативната партия Риши Сунак стана ясен съставът на новото правителство на Обединеното кралство, съобщават водещите медии на Острова.

Досегашният министър на финансите Джереми Хънт запава поста си в правителството на новия премиер. "Уважаемият член на парламента Джереми Хънт бе преназначен за министър на финансите“, се казва в изявление от Даунинг стрийт. Хънт беше назначен на тази позиция, която преди това беше заемана от самия Сунак, на 14 октомври.

Политическите анализатори смятат, че задържането на Хънт на поста може да означава, че новото правителство ще продължи политиката си на изоставяне на първоначалните данъчни облекчения на Тръс, които предизвикаха изключително негативна реакция на пазара, сринаха паунда и в крайна сметка доведоха до нейната оставка след по-малко от 50 дни начело на правителството в Лондон.

Доминик Рааб се върна на поста министър на правосъдието и вицепремиер.48-годишният Рааб бе ключов съюзник на Сунак и помогна за ръководенето на кампанията му това лято, когато бившият финансов министър също се кандидатира за премиер, губейки на финала от Лиз Тръс. Рааб бе официален заместник на Борис Джонсън в последната му година като министър-председател. Въпреки това той всъщност е заместник на Джонсън от 2019 г. и дори е изпълнявал длъжността министър-председател, когато Джонсън беше хоспитализиран заради COVID-19 през април 2020 г.

Бен Уолъс запази поста министър на отбраната на Великобритания. "Почитаемият член на парламента Бен Уолъс е преназначен на поста министър на отбраната“, се казва в документа.

Джеймс Клевърли също остава външен министър. "Депутатът Джеймс Клевърли бе преназначен за министър на външните работи, Британската общност и развитието". Клевърли пое поста с пристигането на министър-председателя Лиз Тръс на 6 септември тази година. Преди това 53-годишният консерватор прекара две години и половина като заместник външен министър - при двама министри: Доминик Рааб и след това Тръс. Той отговаряше за регионите на Близкия изток, Северна Африка и Северна Америка, а по-късно ръководи Северна Америка и Европа. На 10 февруари, когато Тръс бе на посещение в Москва, Клевърли подписа текста на законопроекта, който позволява на Лондон да наложи нови санкции срещу Русия.

Суела Брейвърман се завръща като министър на вътрешните работи.

Саймън Харт, който бе държавен секретар на Уелс, в правителството на Сунак става главният партиен организатор (т.нар. "камшик“), който отговаря за партийната дисциплина при гласуване по ключови въпроси за кабинета.

Бившият съпредседател на Консервативната партия Оливър Даудън пое важния пост на канцлер на херцогство Ланкастър. Близкият политически съратник на Сунак сега ще ръководи секретариата на кабинета.

Бившият финансов министър Надим Захави получи поста министър без портфейл в правителството.