Представители на управляващите в Обединеното кралство консерватори обсъждат с опозиционната Лейбъристка партия, представители на бизнеса и НАТО възможностите за сближаване с Европейския съюз след Брекзит, съобщава изданието The Observer, като пояснява, че в рамките на два дни по-рано тази седмица са се провели тайни дискусии по темата в имение в Оксфордшир.

На събитието правителството в Лондон е било представено от министъра на жилищното строителство, регионалното развитие и междуправителствените отношения Майкъл Гоув - дългогодишен сътрудник на бившия премиер Борис Джонсън, който активно се застъпваше за излизането на кралството от структурите на Общността преди референдума през 2016 г. В дискусиите са участвали представители на двете основни политически сили в кралството, както привърженици, така и противници на Брекзит, крупни бизнесмени, банкери, дипломати и експерти по отбраната. Според изданието обявената тема на събитието е била: "Какво можем да направим ние и нашите европейски съседи, за да направим Брекзит по-ефективен?“

Представители на правителството, пише The Observer, са признали наличието на множество проблеми, които са провокирали излизането на страната от Европейския съюз, но Гоув е подчертал, че в дългосрочен план това е правилното решение. Организаторите също така са признали, че "според някои Обединеното кралство все още не е намерило пътя си извън ЕС“, а Брекзит "забавя икономическия растеж и елиминира потенциала“ на Великобритания.

Според източниците на изданието правителството е инициирало конструктивни дискусии за необходимостта от преодоляване на идеологическите противоречия вътре в страната и подготовка за преразглеждане на търговско-икономическите връзки с ЕС в посока на укрепването им, както и съвместно решаване на проблемите със сигурността във връзка с конфликта в Украйна и притока на нелегални мигранти. В същото време темата за връщането на Великобритания в Европейския съюз не е била повдигана.

Изданието заключава, че изключително необичайният междупартиен формат на дискусии и пъстрият състав на участниците свидетелстват за това, че е направен опит за изработване на обща позиция на торите и лейбъристите за по-нататъшно взаимодействие с ЕС в навечерието на общите избори през 2024 г. и предстоящия през 2025 г. процес на преразглеждане и рационализиране на Търговското споразумение и сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС. Както отбелязва The Observer, официален Лондон започва да признава, че Брекзит в сегашния му вид е навредил на британската икономика и е довел до намаляване на стратегическото влияние на кралството.

Обединеното кралство напусна ЕС в нощта на 1 февруари 2020 г. след години на преговори. На 1 януари 2021 г. изтече преходният период, през който Обединеното кралство се съобразяваше със всички европейски правила. През декември 2020 г. страните сключиха споразумение за отношенията след Брекзит, което предполага зона за свободна търговия за стоки и услуги без квоти и тарифи.

До юни 2022 г. Обединеното кралство е загубило 33 милиарда британски лири приходи от инвестиции и търговия поради Брекзит, според оценки на Центъра за европейски реформи. Службата за фискална отговорност на Кралството изчислява, че между 2016 г. и 2030 г. ръстът на британския БВП би бил с 4% по-висок, ако страната не беше напуснала ЕС. Това се равнява на загуба от 140 милиарда британски лири годишно.