Повече от половината от членовете на парламентарната фракция на управляващата Консервативна партия на Великобритания са подкрепили кандидатурата на Риши Сунак за нови лидер на политическата сила и съответно – премиер на Обединеното кралство. Според изчисленията на телевизионния канал Sky News 178 от 357 депутати тори вече са номинирали бившия финансов министър за най-висшия пост в страната.

Сунак се нуждаеше от само 100 гласа, за да стигне до следващия кръг на гласуването, но подкрепата на половината от фракцията му дава значително предимство пред единствения му съперник. Досега лидерът на Камарата на общините Пени Мордаунт е открито подкрепена от едва 26 депутати, а  трябва да събере сто гласа в следващите няколко часа, за да продължи в надпреварата.  Първият кръг на гласуването ще приключи в 14:00 часа лондонско време (16:00 часа българско време). Според телевизията Сунак ще бъде обявен за премиер още в рамките на днешния ден.

Бившият лидер на британското правителство Борис Джонсън бе беше смятан за основен съперник на Сунак, но се оттегли от надпреварата в неделя вечерта. Едва около петдесетина от торите открито се обявиха за връщането на бившия премиер. Джонсън до последно настояваше, че е подкрепен от повече от сто души и направи опити да сключи съюз както със самия Сунак, така и с Мордаунт. След като се провали и на двата фронта, той бе принуден да обяви, че се отказва от претенциите си за лидерство.

Процедурата за избор на следващ лидер на Консервативната партия предполага, че ако в надпреварата останат двама кандидати, всеки от които получи подкрепата на 100 депутати, единият от тях ще трябва да бъде избран от обикновени членове на партията. Гласуването сред 170 000 консерватори, които плащат членски внос, ще се проведе по електронна поща, ако е необходимо. Резултатите от вота следва да бъдат обявени до 28 октомври.

Въпреки това, ако днес Сунак бъде обявен за победител, то още утре ще поеме премиерския пост.