Датски военен кораб, проследяващ движението на руски плавателни съдове, шведска патрулна корвета и шведски разузнавателен самолет са забелязани близо до газопроводите "Северен поток" четири дни преди експлозиите, съобщава британският вестник The Times, цитирайки датски изследовател и служби за проследяване на кораби.

Според изданието четири дни преди саботажа срещу двата газопровода датският кораб P524 Nymfen, който следи дейността на руските плавателни съдове, неочаквано се е отклонил от курса. За първи път от години корабът е обиколил остров Борнхолм и се е насочил на североизток, след което е спрял и е изключил транспондерите, изчезвайки от радара на системите за проследяване за няколко часа.

Няколко минути по-късно, недалеч от мястото, където е бил спрял датският кораб, разузнавателен самолет на шведските военновъздушни сили е започнал да кръжи, след което натам е отплавал и шведски патрулен кораб.

Експлозиите по "Северен поток 1“ и непуснатия в експлоатация "Северен поток 2“ станаха на 26 септември 2022 г. През февруари тази година журналистът Сиймор Херш публикува статия, в която, цитирайки източник, "пряко запознат с оперативното планиране", се твърди, че саботажът е секретна операция на САЩ.

През март американският вестник The New York Times, позовавайки се на данни от разузнаването, написа, че експлозиите са били организирани от проукраинска група. Киев отрича да е замесен в саботаж. Русия заяви, че Дания, Германия и Швеция са й отказали достъп до информация за разследването на инцидента.

По-рано на 24 март, Датската енергийна агенция (DEA) съобщи, че е открила неизвестен обект в близост до газопровода "Северен поток“. Според DEA намереният обект е с цилиндрична форма, височина около 40 см и диаметър 10 см.