Талибаните са наели представителки на нежния пол за попълване на звеното за обществена сигурност към Министерството на вътрешните работи на временното правителство на Афганистан, предава РИА Новости, като уточнява, че задачата им ще бъде да разпръсват протести в страната.  

Според изявление на министерството към настоящия момент за служба в звеното се обучават 100 жени. Талибаните не са коментирали официално задълженията им, но според те вероятно ще бъдат използвани за противодействие на женските протести.

Във видео, изпратено на РИА Новости, жените са оборудвани с каски и щитове, които полицията обикновено използва при разпръскване на демонстрации.

"Това е една от тактиките на талибаните за предотвратяване на протести и събирания на жени. Талибаните правят това, за да контролират реакцията на насилието срещу жени“, обяснява активистът за правата на жените Мухадиса Амине.

По-рано през октомври студентки в провинция Бадахшан и в столицата Кабул протестираха, след като талибаните забраниха на някои момичета да посещават училище под предлог, че не носят типичната за мюсюлманките забрадка, и изгониха студентки от висши учебни заведения, припомня агенцията.