Конфронтацията между Запада и Русия се усилва и НАТО създава нови тактически бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости и ТАСС.

По думите му на заседание на съвместния съвет на военните ведомства на Москва и Минск, НАТО създава пълномащабна система за колективна отбрана близо до границите на Русия.

"Алиансът възнамерява да премине от "сдържане на Русия чрез предно присъствие“ към създаване на пълномащабна система за колективна отбрана на "източния фланг“, близо до нашите граници“, отбеляза министърът.

Ръководителят на военното ведомство припомни, че в края на юни на срещата на върха в Мадрид НАТО прие нова стратегическа концепция за блока, където Москва беше определена за основния източник на заплахи за сигурността.

Шойгу отбеляза, че в Източна и Централна Европа, както и в балтийските държави, Алиансът е разположил въоръжени формирования на страни от други региони. Освен това се създават нови многонационални батальонни тактически групи в България, Унгария, Румъния и Словакия.

Заради тези действия групировката на НАТО е нараснала 2,5 пъти от февруари 2022 г. насам и е достигнала числеността над 30 хиляди души. В същото време силите на Алианса в региона може да се увеличат в близко бъдеще.

Според министъра САЩ и техните съюзници целенасочено работят срещу Москва.

"Основната цел на разрушителните усилия на колективния Запад, разбира се, е Русия – унищожаването на нейната икономика, военен потенциал, лишаването й от възможността да води самостоятелна външна политика“, обясни Шойгу.

Той отбеляза, че настоящата ситуация е от полза преди всичко за САЩ. Вашингтон се стреми да използва световните проблеми, за да поддържа глобално лидерство и да отслаби максимално други страни, включително съюзниците си в Европа, подчерта Шойгу.

Според него, натрупването на сили на НАТО в региона също застрашава Беларус. Освен това други съюзници на Русия също могат да бъдат атакувани.

"Република Беларус е била и остава наш най-близък съсед, верен съюзник и надежден партньор. Това е особено важно днес, когато напрежението в света бързо нараства, основите на стратегическата стабилност се разрушават, ролята на международните институции се понижава, а конфронтацията между Запада и Русия се засилва“, отбеляза министърът.

В контекста на увеличаването на групировката на НАТО Министерството на отбраната на Русия смята за приоритетна задача осигуряването на военната сигурност на "съюзната държава“ (Русия и Беларус).

"Обръщаме основно внимание на подготовката на войските и подобряването на техните бойни способности. Ние редовно провеждаме съвместни мероприятия по оперативна и бойна подготовка, включително в рамките на международните организации на ОДКБ, ОНД и ШОС“, уточни Шойгу.

Единното отбранително пространство продължава да се оформя.

"Приета е обща военна доктрина, провежда се съвместно военно планиране, функционират регионални групировки на войски, както и единна система за ПВО“, заяви министърът.

Също така, в съответствие с решението на президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Лукашенко, от 22 октомври на територията на Беларус се провежда бойно координиране на формирования и военни части от регионалната групировка.

През юни НАТО реши да увеличи броя на силите за бързо реагиране в Източна Европа от 40 000 на 300 000 войници. В стратегията на алианса Русия беше определена, като "най-значимата и пряка заплаха" за сигурността на съюзнците, както и за стабилността в евроатлантическия регион. В разработената от САЩ Стратегия за национална сигурност, публикувана през октомври, като една от основните заплахи са посочени "имперските амбиции“ на Руската Федерация.