Американската армия извърши многобройни въздушни удари в Сирия в четвъртък вечер срещу групировки, свързани с Иран, които обвини за смъртоносна атака с дрон, която уби американски изпълнител, рани друг и рани петима американски войници по-рано през деня, предава Reuters, като се позовава на съобщение на Пентагона.

Както атаката срещу американски персонал, така и отмъщението бяха разкрити от Пентагона по едно и също време късно в четвъртък.

Атаката срещу персонала на САЩ е извършена в коалиционна база близо до Хасака в Североизточна Сирия около обяд в четвъртък, се казва в съобщението.

Разузнавателната общност на САЩ прецени, че дронът е ирански по произход, заявиха военните, заключение, което може допълнително да влоши вече обтегнатите връзки между Вашингтон и Техеран.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че ответните удари са били извършени по указание на президента Джо Байдън и са били насочени към съоръжения, използвани от групи, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КСИР) на Иран.

"Въздушните удари бяха извършени в отговор на днешната атака, както и на серия от скорошни атаки срещу коалиционните сили в Сирия от групи, свързани с КСИР“, заяви Остин в изявление. "Никоя група няма да нанесе удари по нашите войски безнаказано“.

Американските войски са били атакувани от подкрепяни от Иран групи около 78 пъти от началото на 2021 г., според генерал Ерик Курила, който ръководи американските войски в Близкия изток като ръководител на Централното командване.

Курила, свидетелствайки пред Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите по-рано в четвъртък, предупреди за флота от дронове на Иран.

"Иранският режим сега притежава най-големите и най-боеспособни безпилотни летателни сили в региона“, отбеляза той.

Атаката дойде само седмици след като висшият американски генерал Марк Мили посети североизточна Сирия, за да оцени мисията срещу Ислямска държава и риска за персонала на САЩ.

Попитан от репортери, пътуващи с него по това време, дали вярва, че разполагането на около 900 американски войници в Сирия си струва риска, Мили обвърза мисията със сигурността на Съединените щати и техните съюзници, казвайки: "Ако смятате, че това е важно , тогава отговорът е "Да“.“

"Мисля, че това е важно“,  заяви Мили.

Докато Ислямска държава е сянка на групировката, която управляваше над една трета от Сирия и Ирак в Халифат, обявен през 2014 г., стотици бойци все още лагеруват в пусти райони, където нито ръководената от САЩ коалиция, нито сирийската армия, с подкрепата на Русия и подкрепяните от Иран милиции упражняват пълен контрол.

Хиляди други бойци на Ислямска държава са в центрове за задържане, охранявани от ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили, ключовият съюзник на Америка в страната.

Американски служители казват, че Ислямска държава все още може да се прероди в голяма заплаха.