Западните страни продължават да следват пътя на ескалация на конфликта в Украйна и Русия ще вземе предвид намерението им да прехвърлят изтребители F-16 на военните на Киев. Това подчерта пред ТАСС заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко в кулоарите на XXXI-то заседание на Съвета по външна и отбранителна политика.

"В ход е движение по т.нар. стълба на ескалация. И ние виждаме, че западните страни все още се придържат към сценария на ескалация. Това е свързано с огромни рискове за самите тях. Във всеки случай това ще бъде взето предвид във всички наши планове и разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели“, увери Грушко, коментирайки евентуалната доставка на F-16 на Украйна.

Американският телевизионен канал NBC съобщи в петък, че САЩ и техните съюзници планират да доставят изтребители F-16 на Украйна, като самолетите може да бъдат предадени от трети страни. На свой ред президентът на САЩ Джо Байдън на среща с лидерите на страните от Г-7 в Хирошима заяви, че Вашингтон ще подкрепи международните усилия за обучение на украински пилоти за управление на съвременни изтребители, включително F-16.