Русия възнамерява да повдигне в Съвета за сигурност на ООН във вторник своето обвинение, че Украйна планира нападение с "мръсна бомба“ и призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да направи всичко възможно, за да "предотврати това отвратително престъпление“, предава Reuters.

Висши руски служители се обадиха на западните си колеги в неделя и понеделник, за да им кажат, че Москва подозира Украйна, че планира да използва така наречената "мръсна бомба“, наситена с ядрен материал.

Украинският президент Володимир Зеленски отговори, като обвини Русия, че сама е планирала подобно нападение, за да обвини Украйна. Западните страни също отхвърлиха обвиненията на Русия като претекст за засилване на продължилата осем месеца война, която започна през февруари, когато руските сили нахлуха в съседна Украйна.

"Ние ще разглеждаме използването на "мръсната бомба“ от режима в Киев като акт на ядрен тероризъм“, пише руският посланик в ООН Василий Небензя в писмо, видяно от Reuters, до Гутериш и Съвета за сигурност в понеделник.

"Призоваваме западните страни да упражнят своето влияние върху режима в Киев, за да се откаже от опасните си планове, застрашаващи международния мир и сигурност“, написа той. "Призоваваме генералния секретар на ООН да направи всичко по силите си, за да предотврати това отвратително престъпление да се случи".

Русия е казала на колегите си в Съвета, че ще повдигне въпроса по време на среща при закрити врата във вторник, разкриват дипломати.

Мисията на Великобритания в ООН публикува в Туитър късно в понеделник: "Напомняне: Украйна няма ядрени оръжия“.

По-рано в понеделник говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза: "Всички страни трябва да избягват всякакви действия, които биха могли да доведат до грешни изчисления и ескалация на това, което вече е опустошителен конфликт.“

Съветът за сигурност на ООН се е събирал десетки пъти за Украйна, но не е в състояние да предприеме смислени действия, тъй като Русия има право на вето - заедно със Съединените щати, Китай, Великобритания и Франция.

Русия беше дипломатически изолирана в световната организация. По-рано този месец три четвърти от 193-членното Общо събрание - 143 държави - гласуваха да осъдят "опита за незаконно анексиране" на Русия на четири частично окупирани региона в Украйна и призоваха всички страни да не признават този ход.