"Румъния не прави никакви стъпки за влизане в Шенген с нейните сухопътни граници. През това време България започна реорганизация на някои министерства и държавни структури за влизане в Шенген с граници от 1 януари 2025 г.", пише Newsweek.ro

"Съседите ни, българите, започнаха административната подготовка за влизане в Шенген, но от Румъния нищо не се чува", пише медията. 

Румъния и България трябва да влязат в Шенген заедно със сухопътните си граници. Австрия е декларативно против и не е обявила конкретна дата за влизане на 2-те страни в Шенген. 

България обаче започна административна подготовка за присъединяване към Шенген. Министерството на финансите започна сливането на някои агенции за присъединяване към Шенгенското пространство от 1 януари 2025 г. През това време от Румъния не се чува нищо. 

Румъния, оставена извън вагона? България - с усилена подготовка за влизане в Шенген с граници.

"Министерството на финансите започна работа по създаването на единна приходна агенция, която да обедини НАП и митниците", каза министър Асен Василев

Обосновката е, че това ще направи управлението на приходите по-ефективно. 

В ЕС подобни агенции съществуват в Дания, Естония, Унгария, Ирландия, Литва, Полша, Португалия, Словакия, Испания и Унгария. Единни органи по приходите също работят в САЩ и Обединеното кралство.

По-късно самият Василев заяви, че спецгрупа е започнала проверка на двете приходни агенции заради сливането им. 

Какво представлява реорганизацията? 

Министърът мотивира момента за започване на реформата с очакваното влизане на България в Шенген и по суша от 1 януари догодина. 

Това е свързано с голяма реорганизация в митниците, така че сега е моментът двете служби да се слеят, каза Василев. Той подчерта, че и това минава през законодателна промяна и няма да стане бързо, но промените ще бъдат заложени в бюджета за следващата година. 

Министърът съобщи, че сегашният директор на митниците Павел Тонев става негов съветник, за да има възможност да работи по преструктурирането заедно с представителите на НАП.

Румъния и България влизат в Шенген с морски и въздушни граници на 1 март. За сухопътни граници не се споменава дата.