Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разговаря с еврокомисаря Илва Йохансон в Люксембург. Това съобщи самият той на официалната си страница във "Фейсбук". Стоянов е в страната за участие в заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи".

"В рамките на участието ми в заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" имах възможност да разговарям с еврокомисаря по вътрешни работи Илва Йохансон, както и с моите колеги от Австрия, Люксембург, Словения, Унгария и Хърватия.

Срещите с тях потвърдиха убеждението ми, че заедно можем да постигнем желаната сигурност за нашите граждани!", написа вътрешният министър.

Припомняме, че европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви в София, че е предложила на Съвета тази година да определи датата за премахване на вътрешния контрол по сухопътните граници за Румъния и България.

В средата на месец април министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон участваха в София в среща с българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

В рамките на дневния ред министрите на вътрешните работи на държавите членки на ЕС в Люксембург ще  бъдат обсъдени общото състояние на Шенгенското пространство. Ще бъде представена информация за напредъка по прилагане на Пакта по миграцията и убежището. Министрите ще обсъдят и удължаването на срока на временната закрила за лицата, избягали от Украйна след началото на войната.

В контекста на ефективното правоприлагане ще бъде направен преглед на постиженията в областта на борбата с трафика на наркотици и организираната престъпност, на предотвратяването и противодействието на насилническия екстремизъм и тероризма.