Сред водещите задачи на унгарското председателство на Съвета на ЕС, което започва от 1 юли, ще постигането на положително решение за отпадане на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния до края на годината. "Приключването с този въпрос е приоритет за нас, заяви унгарският постоянен представител в ЕС посланик Балинт Одор пред журналисти в Брюксел.

На фона на редицата обещания европейските мевдии обърнаха внимание на друго: "Пригответе се за първото председателство на ЕС, вдъхновено от Доналд Тръмп", пише европейската редакция на Politico.

Унгария представи "Да направим Европа отново велика" като слоган за предстоящото си шестмесечно председателство на Съвета на ЕС - период, в който унгарските дипломати ще председателстват важните срещи в Брюксел и ще оформят политическия дневен ред на блока.

"Да направим Америка отново велика" е предизборният слоган на Тръмп, когато той успешно проведе кампанията си, за да стане президент на САЩ през 2016 г. Тръмп се стреми да се върне в Белия дом на избори, които ще се проведат по средата на унгарското председателство.

"Това е препратка към едно активно председателство", заяви унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока. "Всъщност то показва проява на очакването, че заедно трябва да сме по-силни, отколкото поотделно, но че трябва да ни бъде позволено да останем това, което сме, когато се съберем заедно. То също така представя идеята, че Европа е в състояние да се превърне в независим глобален играч в нашия трансформиращ се свят."

На пресконференцията журналисти поставиха под въпрос ехото от кампанията на Тръмп в новия лозунг. "Нямам усещането за дежа вю заради лозунга на Тръмп. Не знам дали Доналд Тръмп някога е искал да направи Европа отново велика", коментира Бока.

Председателството представи и кубчето на Рубик като свое лого, което Бока определи като "същността на унгарския гений".

Министърът обясни, че Унгария ще използва председателството си, за да въведе нова конкурентна, "ориентирана към земеделските производители" селскостопанска сделка и да се стреми към "по-ефективна защита на външните граници, да управлява първопричините за миграцията - и да подобри по-ефективната политика на връщане".

В същото време, продължи той, ще бъдат положени активни усилия за постигане на напредък в разширяването на ЕС и "искаме да направим съществени стъпки по отношение на Молдова, Грузия и Украйна". Имаше опасения, че Будапеща се стреми да провали или забави кандидатурата на Киев, като се има предвид, че Орбан открито се стреми да влоши отношенията с Украйна и търси по-тесни връзки с Москва.

От носителя на ротационното председателство на Съвета на ЕС се очаква да бъде неутрален посредник и да остави настрана националните си интереси, за да осигури приемането на законодателството. Европейските политици обаче се опасяват, че Будапеща ще използва високопоставената позиция в своя полза, като се стреми да направи обрат в ключови области на политиката.