Базираната в Германия рафинерия PCK, собственост на Роснефт, предупреди за възможни краткосрочни ограничения на доставките на суров петрол по тръбопровода Дружба. Това се съобщава на сайта на компанията, предава РИА Новости.

По-рано в петък германското министерство на икономиката и защитата на климата обяви, че германското правителство е прехвърлило Rosneft Deutschland и RN Refining & Marketing, структура на Роснефт, на Федералната мрежова агенция (BNA) в доверително управление. Така агенцията получи контрол върху Rosneft Deutschland и над съответния дял в три петролни рафинерии - PCK Schwedt, MiRo и Bayernoil.

PCK уточни, че сега част от доставките минават през пристанищния град Рощок.

"Доверителното управление на Rosneft Deutschland не означава, че PCK е под доверително управление... Ние оставаме фокусирани върху безопасната и надеждна работа на рафинерията“, обясниха от компанията.

Роснефт, чрез германски дъщерни дружества, притежава 54,17% от тази рафинерия.

Рафинерията на PCK Raffinerie GmbH се намира в Швед. Това споразумение позволява доставката на петрол Urals през тръбопровода "Дружба“. Капацитетът на завода е 11,6 милиона тона годишно (настоящият дял на Роснефт в капацитета на завода е 6,3 милиона тона годишно), индексът на Нелсън е 9,8. Акционери: Роснефт - 54,17%, Shell - 37,5%, Eni - 8,33%.