Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин подписа закона за федералния бюджет за 2024-2026 година, който предвижда рекордно увеличение на разходите за армията, съобщава The Moskow Times.

Според документа, приет от Държавната дума на 15 ноември и одобрен от Съвета на федерацията седмица по-късно, догодина руските власти за първи път от съветско време възнамеряват да отделят почти една трета от всички разходи за поддръжка армията и военнопромишления комплекс.

За "национална отбрана“ бюджетът ще възлиза на 10,775 трилиона рубли - със 70% повече от 2023 г. (6,8 трилиона), 2,3 пъти повече от 2022 г. (4,7 трилиона) и три пъти повече от предвоенните показатели за 2021 г. (3,5 трилиона).

Делът на военните разходи в бюджета, чийто общ размер ще бъде 36,66 трилиона рубли, ще достигне 29,5%. За сравнение: в бюджета за текущата година разходите за отбрана първоначално бяха разчетени на 19%. През първата година от войната с Украйна този дял е 17%.

През последните години СССР също изразходва една трета от бюджета си за отбрана. Така в бюджета за 1990 г. 71 милиарда рубли от 241,3 милиарда, или 29,4%, са заделени за "военни цели“ (данни, публикувани в архива на бившия министър-председател на Руската федерация Егор Гайдар).

Според закона за бюджета правителството ще похарчи още 3,338 трилиона рубли за "национална сигурност“, която включва бюджетите на Министерството на вътрешните работи, Националната гвардия, специалните служби и Федералната служба за изпълнение на наказания (ФСИН). В сравнение с текущата година тези разходи ще се увеличат със 163 милиарда рубли. Така общо близо 40% от бюджета ще бъдат изразходвани за правоохранителните органи.

За да свърже двата края, правителството в Москва ще намали разходите за подкрепа на националната икономика: те ще намалеят от 4,125 на 3,889 трилиона рубли. Финансирането за образование и медицина - по 1,6 трилиона рубли - ще бъде "замразено", а в реално изражение - като се вземе предвид инфлацията - ще бъде намалено, твърдят от редакцията.

Предвижда се разходите по националния проект "Здравеопазване" да бъдат намалени с 10% от 321,3 на 289,9 милиарда рубли, като секвестирането ще засегне почти всички негови подпрограми. Разходите по федералния проект "Модернизация на първичната медицинска помощ“ ще бъдат намалени с 14% до 81,64 милиарда рубли. Федералният проект "Борба с рака“ ще отслабне с 8% до 147,4 милиарда рубли. Разходите за развитие на детското здравеопазване ще бъдат намалени почти наполовина - от 19,5 на 10,2 милиарда рубли; за развитие на първичната медицинска помощ - с 20%, до 7,677 милиарда рубли.

Националният проект за подкрепа на малкия бизнес ще загуби почти 20% от финансирането (67,7 милиарда рубли); разходите за федералния проект "Развитие на инфраструктурата за научни изследвания“ са намалени с 25% - до 47 милиарда рубли. Разпределенията за държавната програма "Развитие на авиационната индустрия“ ще бъдат намалени с 28% - 37,3 милиарда рубли. Освен това правителството планира да спести от подкрепата на регионите: трансферите към тях от федералния бюджет ще бъдат по-малко с 4% - 1,474 трилиона рубли.

Изданието подчертава, че "финансирането на държавната пропаганда ще остане на рекордни нива“: държавните медии ще получат 121,3 милиарда рубли от бюджета в сравнение със 122 милиарда тази година. Разходите за "култура и кинематография“, която включва бюджетите за "създаване на военнопропагандни филми“, ще се увеличат с 11% до 234 милиарда рубли.

"Всичко за фронта, всичко за победа“, обяви министърът на финансите Антон Силуанов през септември, коментирайки документа. Той призова хората да не се притесняват, че няма да стигнат парите в хазната. "Но ще има достатъчно за планираното. Нормален, здрав бюджет“, подчерта министърът.